PVDA voert actie aan containerpark tegen ‘dure’ restafvalzakken

Een tiental leden van PVDA-Grimbergen heeft aan het containerpark van Strombeek-Bever actie gevoerd om te protesteren tegen de dure restafvalzakken.

“Inwoners kunnen nu wel meer afval in de pmd-zak steken en meer sorteren, maar ze worden daarvoor niet beloond, want de gemeente Grimbergen verhoogde vorig jaar de prijs van de restafvalzak met 30 %”, zegt Katelijne Raeymaekers. “Dure vuilzakken zijn een asociale vorm van belastingen, die vooral inwoners met lage inkomens treft. Vandaar onze eis: 0,16 euro voor een pmd-, gft- en restafvalzak van 60 liter en 0,08 euro voor een zak van 30 liter.”

PVDA merkt ook op dat dure zakken en een containerpark dat almaar duurder wordt, geen oplossing zullen brengen voor het almaar groter wordende probleem van sluikstorten en zwerfvuil.

Tot slot wijst de partij erop dat de inhoud van de pmd- en restafvalzak bijna volledig uit verpakkingen bestaat. “De consument vraagt die verpakkingen niet, maar betaalt er wel voor in de winkel en dan nog eens om ze in een afvalzak te steken. Niet alleen de verpakkingsindustrie maar ook de recyclage-industrie vaart hier wel bij.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise