Woudwolf is het nieuwste brouwsel van brouwerij Vrijstaat Vanmol

Erwin Vanmol (57) en Jan Panneels (23) van Vrijstaat Vanmol, het brouwerijtje dat gevestigd is aan de dries van ’t Nelleken in Lennik, pakken samen met Glenn Casteleyn (51) van brouwerij Alvinne uit met een nieuw brouwsel, genaamd Woudwolf.

Woudwolf is een zogenaamde Belgian Raw Ale, een totaal nieuwe Belgische bierstijl waarbij het wort het kookpunt nooit heeft bereikt. Daardoor is tijdens het brouwen heel wat minder energie nodig. Aan de gerst, boekweit en hop werden jeneverbessen en moerbeien toegevoegd. Het resultaat is een verrassend fruitig bier met enorm veel foodpairing-potentieel.

Vrijstaat Vanmol werd in 2016 opgericht door cartoonist Erwin Vanmol. Kort daarna kwam de toen 15-jarige Jan Panneels hem regelmatig een handje helpen. Een jaar later werden ze vennoten. Hun assortiment omvat op dit ogenblik naast de Belgian Raw Ales ook de Gronckel Blond, Tripel, Quadrupel en Gronckel Janimal. Met de regelmaat van een klok valt de Eizeringse microbrouwerij in de prijzen op internationale bierwedstrijden.

In 2019 trokken Erwin en Jan naar Noorwegen om meer te weten te komen over Scandinavische hoevebieren en de magische kveik-gist. Eens teruggekeerd naar het Pajottenland maakte het brouwersduo een eigen interpretatie van deze ongekookte bieren: de Nørse Man. Daarna volgden nog een Nørse Man-versie op Marsala-vaten, en de Bloedarend, een raw ale met bloedappelsienen.

Vorige maand brachten Jan, Erwin en Glenn de Kriekkiek uit, een raw ale met Schaarbeekse krieken uit de boomgaard van Jans grootouders. Die limited edition was op een mum van tijd uitverkocht. Woudwolf is al het vijfde collab-bier dat Vrijstaat Vanmol met Alvinne op de markt heeft gebracht. “Van Woudwolf werden slechts 1.200 flesjes van 33 centiliter gebotteld. De rest werd afgevuld in vaten. Snel zijn is dus de boodschap”, klinkt het bij Jan en Erwin.

Topartikels editie Dilbeek-Ternat-Pajottenland