Dominique Baeyens: België in de finale tegen Italië

Dominique Baeyens (59) is een autoriteit als het op volleybal aankomt. Zijn eerste stappen zette hij als knaap bij Kruikenburg Ternat. Later speelde hij nog voor Knack Roeselare en Cera Ternat. Daar zette hij ook zijn eerste stappen als trainer. Met VC Zellik werd hij driemaal landskampioen, verhuisde daarna naar Knack Roeselare waar hij niet minder dan 6 nationale titels en 4 bekeroverwinningen wist te behalen. Sinds maart 2012 is hij coach van de nationale ploeg. Op 9 oktober trok hij met zijn nationale ploeg naar Varna (Bulgarije) om er in reeks C te spelen tegen Polen, Wit-Rusland en Slovenië voor een ticket in de kwartfinales van de Europa Beker. De ideale man om over ons volleybal te praten. Wij ontmoetten hem, na een training met de nationale ploeg, in Den IJzerwinkel op de markt van Asse.

Wie is geselecteerd voor de nationale ploeg en uit welke ploegen komen die spelers?

In tegenstelling tot vroeger is er niemand bij van Maaseik, er zijn er 4 van Roeselare en 2 van Asse-Lennik. De rest zijn spelers die in buitenlandse competities aantreden. Frank Depestele is gekwetst (vingerblessure met gescheurde ligamenten). Dat is erg voor Frank want dit was waarschijnlijk zijn laatste groot buitenlands tornooi. Hij wordt vervangen door Matthias Valckiers die terugkomt uit blessure. Een selectie maken is niet altijd makkelijk. Ik moest van 20 naar 16 en daarna naar 14 spelers. Uiteraard zijn die twee serieus ontgoocheld.

Je hebt zelf gevolleybald?

30 jaar geleden speelde ik met Kruikenburg in eerste afdeling. Jaren daarvoor waren wij met een aantal knapen (velen onder hen uit het Sint-Jozefinstituut) volleybal beginnen spelen alsof ons leven er van af hing. We gingen als 10-11 jarigen kijken en begonnen zelf ook in competitie. Jaar na jaar werden we kampioen. Kruikenburg ging van provinciaal naar nationaal. Mijn broer was er een van de jeugdtrainers die de ploeg hebben gekneed tot een kampioenenploeg. Er was naast Kruikenburg ook Voorwaarts Ternat. Bij een derby kwamen er 1.500 toeschouwers opdagen. Volleybal was – met uitzondering van Ternat – niet de populairste sport in het land. Toch even vermelden dat de drijvende kracht achter Voorwaarts Ternat Wilfried Meert was, de man van de Memorial Ivo Van Damme.

Onze vrouwen hebben hun Europees Kampioenschap reeds gespeeld. Ze deden het heel goed maar gingen er in de kwartfinales uit tegen het sterke Servië. Jouw analyse?

Servië behoort tot de top drie in de wereld. Onze dames speelden sterk, zonder té grote druk én een thuiswedstrijd (in Antwerpen nvdr). Zij plaatsten zich in de top acht en dat is zeer goed want het kwaliteitsverschil tussen top acht in Europa en de rest is, bij de vrouwen, erg groot. Bij de mannen is dat veel minder uitgesproken.

Het volleybal heeft in ons eigen landje een grote progressie gemaakt.

Juist. Vroeger waren we al tevreden met een qualificatie voor EK of WK. In 2013 waren de heren zevende in het EK, ze haalden dus de kwarfinale. Dat is ook dit jaar waar wij naar streven. Door onze goede prestaties in het recente verleden spelen wij volgend jaar in Groep I van de World League en komen we uit tegen kleppers als Brazilië en de VS. Sportief en publicitair zeer interessant. Het is al 36 jaar geleden dat België nog eens de eindronde van het WK haalde. Nu is dat dus gelukt. Het respect van landen als Brazilië en Servië voor België is sterk gegroeid. We voelen dat omdat ze ons nu uitnodigen voor oefenwedstrijden.

Heeft de Top Sport School een rol gespeeld in het groeiend succes van de nationale ploegen?

Vast en zeker. 60 tot 70% van de spelers in de nationale ploeg komt uit de Top Sport School, bij de dames is dat zelfs 80%. Vanaf 14 jaar wordt er elke dag 5 uur getraind per dag en in het weekend spelen ze samen wedstrijden in de ploeg. Maar ook de federatie heeft een zeer belangrijke rol gespeeld. Zij waren bereid te investeren om de nationale heren en dames in de grote internationale tornooien te laten uitkomen. Daardoor konden beide ploegen snel groeien. Dat de spelers van mei tot september voor de nationale ploeg spelen heeft natuurlijk ook geholpen. En, er is nog steeds aankomend talent in de Top Sport School.

België zit in het E.K. in een poule met Polen (uittredend kampioen), Wit-Rusland en Slovenië. Moeilijk?

Het is zeker geen cadeau. Wie eerste wordt is rechtstreeks geplaatst voor de eindronde. De tweede en derde spelen barragewedstrijden. (Ondertussen heeft België die eerste ronde succesvol afgewerkt met een nederlaag tegen Polen maar overwinningen tegen Wit-Rusland en Slovenië. Het moest dinsdag ll. een barragewedstrijd spelen tegen het sterke Duitsland. Uw Goeiedag was toen al van de persen gerold, nvdr)

Wat is jouw ambitie als coach op dat WK?

Deze uitslag (tweede in zijn poule) bewijst dat mijn ploeg klaar is om in de top 8 van het EK te eindigen. Ik denk dat we echt klaar zijn om nog een stap hogerop te zetten en een absolute topper eruit te spelen. (Of België doordringt naar de kwartfinales, weten we sinds dinsdagavond, nvdr)

Moet volley nog altijd onderdoen voor basket?

Ben ik niet meer zo zeker van. Tien jaar geleden speelden we voor 500 toeschouwers. Vier dagen dames volley in Antwerpen trok 25.000 toeschouwers.

Hoe zie je de topploegen in de competitie die binnenkort ook begint?

Roeselare heeft zijn ploeg niet noemenswaardig versterkt. Ze hebben wel een jonge Spaanse spelverdeler aangetrokken waarvan ik echter niet helemaal overtuigd ben. Maaseik heeft een geweldige inspanning gedaan en zich gevoelig versterkt. Dat was ook nodig want het was al twee aar op de sukkel. Ze hebben o.m. Wout Wijsmans terug naar Maaseik gehaald maar Wout is al 38. Vraag is: wie wordt daar de grote leider want er zitten nogal wat mannen tussen die weten wat ze willen. Maaseik speelt een beetje alles of niets. Asse-Lennik heeft verstandig ingekocht met een bescheiden budget. Ik zie ze ook dit jaar een vooraanstaande rol in de competitie spelen. De andere ploegen komen een paar lengtes achterop en spelen waarschijnlijk niet echt mee voor de prijzen. Sponsoring blijft voor heel wat ploegen een moeilijke affaire.

Wat is de persoonlijke ambitie van Dominique Baeyens?

Ik denk niet dat ik in 2020 nog zal meedoen maar zeg natuurlijk nooit nooit. Het wordt ws. ook mijn laatste kans om met de ploeg mee te kunnen doen met de Olympische Spelen. Maar er kunnen maar twee landen per continent gaan. Dat is een nadeel voor de goede Europese landen. Italië is al geplaatst. Het komt er voor ons op aan om voor Slovakije te eindigen op het EK willen we kunnen meedoen in het kwalificatie tornooi. Van de acht ploegen in dat tornooi gaat er één rechtstreeks door en moet een tweede een barragetornooi met Aziatische landen spelen. Die Olympische Spelen blijven wel mijn grootste ambitie.

Wat is een goede coach? Volleybal lijkt voor velen een simpel spelletje.

Elke coach heeft zijn houdbaarheidsdatum. Die wordt bepaald door het feit of je nog elke dag wil bijleren. En een simpel spelletje? De machinerie die er achter zit is zeer uitgebreid. De voorbereiding van één wedstrijd vraag heel wat tijd. Zo hebben we zeker al tien wedstrijden van de Poolse ploeg volledig geanalyseerd. Ik ben dertig jaar trainer en heb al zoveel geleerd. Die analyses krijgen een steeds groter belang en de computer speelt daar een belangrijke rol in. Maar als trainer-coach moet je de balans behouden tussen cijfers en mensen. Een team is een levend organisme en de creativiteit van de spelers mag niet ten ondergaan door het broodnodige gecijfer.

Wie is de beste Belgische speler aller tijden?

Laat er mij drie noemen uit drie verschillende generaties. Roger Maes speelde bij Torhout in de jaren 60. Hij was all rounder en brandweerman van beroep. Hij behoorde tot de laatste Belgische ploeg die naar de Olympische Spellen ging. In de tussengeneratie was dat de betreurde Jo Baetens. Ik kende hem eerst als medespeler, later als trainer. En vandaag zeg ik Frank Depestele, wat een carrière, wat een persoonlijkheid.

Je mooiste herinnering?         

Een Champions League wedstrijd tegen de Russische kampioen. We wonnen met 3-1 en de ganse zaal zong ‘Happy Birthday’ want het was mijn verjaardag. Kippenvel! Daarnaast zeker ook de wedstrijd waarin wij Thessaloniki, regerend Champions League kampioen, hebben geklopt. Nog zo’n heerlijk moment was de dag dat we ons tegen Frankrijk met 3-2 wisten te kwalificeren voor het WK. Dan ook de negen landstitels als coach, drie met Zellik, zes met Roeselare. IK was vijftien jaar coach van Roeselare en we hebben in die tijd heel wat oorlogen uitgevochten met Maaseik.

Wat maakt een goede volleybalspeler?

De lengte predictie. Het zijn allemaal grote jongens, ook de spelverdelers tegenwoordig. En dan de techniek natuurlijk. Je kunt niet iemand uitrekken om hem groter te maken maar met training kan je hem wel heel wat techniek bijbrengen.

Wie wint het EK?

Italië in een finale tegen België.

 

Topartikels bij Goeiedag.be