Ternatse Ines mag spreken op VN

De 22-jarige studente Ines Swaelens uit Sint-Katherina-Lombeek (Ternat) woont van 4 tot 14 oktober in New York het “Third Committee” van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties bij. Dat doet ze als vertegenwoordigster van de Vlaamse Jeugdraad.

Zondag vertrekt Ines voor drie weken naar New York. De eerste twee weken zijn helemaal gewijd aan haar taak binnen de Belgische delegatie op de “derde commissie” van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Ines wil in haar speech, samen met haar Franstalige collega Naomi N’sa, aandacht vragen voor lokale jeugdparticipatie, “omdat ik als voorzitter van mijn lokale jeugdraad van dichtbij meemaakte hoe belangrijk die participatie is.”

“De afgelopen jaren mochten we met de jeugdraad van Ternat het lokale beleid adviseren, jongerenthema’s op de agenda van het gemeentebestuur zetten en de kinderen en jongeren in onze gemeente vertegenwoordigen”, vertelt Ines.

“Lokale besturen hebben sinds enkele jaren veel meer autonomie om te beslissen hoe ze jeugdbeleid in hun gemeente ondersteunen. Ik ga in New York speechen over hoe belangrijk lokale jeugdparticipatie is én vertellen hoe Vlaanderen daarin mooi het voorbeeld toont. Ons systeem van jeugdraden, jeugddiensten en schepenen van jeugd is iets om trots op te zijn”, aldus Ines, die haar speech al helemaal vanbuiten kent.

Masterproef

Toch maakt Ines zich zorgen over de toekomst van dat mooie systeem. “Daarom koos ik het als onderwerp van mijn masterproef”, aldus de studente die zopas startte aan haar laatste jaar van de master Internationaal en Europees Recht aan de VUB. “Ik onderzoek of Vlaanderen na alle decreetwijzigingen nog voldoet aan artikel 12 van de Kinderrechtenverdrag: het recht op participatie.”

Als lid van de Europinion jongeren van de Vlaamse Jeugdraad mocht Ines eerder al naar Riga en Luxemburg om onderzoek te doen naar jongerenparticipatie.

Het wordt haar eerste bezoek aan New York. Naast het Third Committee zal ze er de Belgische jeugd vertegenwoordigen op heel wat randactiviteiten, zoals een speeddate over het UN Youth Delegates Program. In haar derde week in The Big Apple krijgt Ines het gezelschap van haar ouders en zus om er samen nog een weekje de toerist uit te hangen.