Nieuwelaan anderhalf jaar onderbroken

 

Half oktober starten de grote werken op de belangrijke verbindingsas Nieuwelaan tussen Brussegem (Merchtem) en Oppem (Meise). Geen moment te vroeg, want sommige stukken liggen er bijzonder slecht bij. De werken zullen in verschillende fases zowat anderhalf jaar duren. Het project kost 4,3 miljoen euro.

De grote Aquafinwerken op de Nieuwelaan werd acht jaar geleden al aangekondigd. Nu gaat het grootste gemeente-overschrijdend project van Merchtem en Meise eindelijk bijna van start. Niets te vroeg want de hobbelbaan met zijn uitgesleten betonvlakken is al langer aan herstel toe. Wie zijn ophanging eens wil testen, kan dat vandaag perfect op deze nochtans druk bereden verbindingsweg.

De werken omvatten de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel, met gescheiden afvoer van afval- en regenwater. Ook het wegdek wordt vernieuwd en er wordt een fietspad van 1,5 meter langs beide zijden aangelegd.

De precieze fasering van de werken is wel nog niet duidelijk. Eerst wordt er wel nog verder gewerkt aan de nutsleidingen zoals elektriciteit en water. “Het zwaartepunt ligt in eerste instantie voornamelijk op het grondgebied van Merchtem”, legt schepen van Openbare Werken Paul Van Doorslaer (N-VA) uit. “Enkel in de Gudrunlaan in Meise, een zijtak van de Kardinaal Sterckxlaan, wordt ook meteen gestart. Vanaf half 2017 tot eind 2017 komt dan het deel van aan de boerderij van Van den Eynde tot aan de Oppemstraat in Meise aan de beurt.”

De heraanleg van de Kardinaal Sterckxlaan, tussen de Oppemstraat en de Nieuwelaan in Meise, is pas voorzien voor komende legislatuur. “Wel wordt er hiervoor dit jaar al een ontwerper aangesteld. Hiervoor is 20.00 euro uitgetrokken.”

De werken zullen heel wat wat hinder veroorzaken. “Automobilisten zullen een jaar à anderhalf jaar moeten omrijden.” Voor het zwaar verkeer wordt een omleiding voorzien vanaf de Ring, A12 en E40.

Omdat de werken op deze belangrijke verbindingsweg zo ingrijpend zijn, vinden er ook infovergaderingen plaats. Op dinsdag 27 september kan iedereen die met vragen zit om 19 uur alvast terecht in de raadszaal van het administratief centrum in Meise.

Het totaalbudget voor het project is zowat 4,3 miljoen euro, waarvan Merchtem ruim 1.017.000 euro moet betalen en Meise 1.060.000 euro.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise