Organisatoren voetbaldorpen blikken met gemengde gevoelens terug op afgelopen EK

Het EK voetbal zit erop voor de Belgen en dat is ook slecht nieuws voor de organisatoren van de vele voetbaldorpen met groot scherm in de regio. In Ternat en Lennik zijn ze redelijk tevreden over de opkomst, al was er wel een kleine frustratie.

De 1/8ste finales zijn het eindstation voor onze Rode Duivels op het Europese kampioenschap voetbal, maandag werd onze nationale voetbaltrots uitgeschakeld door Frankrijk. Een domper ook voor de organisatoren van de verschillende voetbaldorpen in de regio waar veel mensen met vrienden en familie op grote schermen de wedstrijden gingen volgen.

In Ternat organiseerden drie cafés en supportersclub 40 WAT een Duivels Dorp op een deel van de parking van de lokale Delhaize. “Het was vier keer in orde, we hadden ook vier keer geluk met het weer”, blikt Stein De Bock van AD Delhaize Ternat terug. Met zo’n duizend bezoekers per match willen ze zeker niet klagen in Ternat.

“Al hadden we er wel graag nog een vijfde match bij gekregen, we begonnen net gerodeerd te raken. De verkoop van drank en hamburgers zat ook in stijgende lijn, al merkten we wel dat de bezoekers zich maandag wat inhielden om zuipkaarten te kopen. We hadden er wel een beetje op gerekend dat ze verder zouden doorstoten in het toernooi.”

Hoewel ze het grote scherm in Ternat nog tot en met de finale gehuurd hebben, wordt het Duivels Dorp ondertussen al afgebroken. “Maar we hebben helemaal geen spijt van de organisatie. Over twee jaar mag het hier zeker terug op de parking georganiseerd worden”, zegt Stein De Bock. Ook de klanten van zijn winkel ondervonden weinig hinder van het Duivels Dorp. 

“Tijdens de matchen was het sowieso rustiger, de meesten kwamen voor de match al boodschappen doen. We zagen wel dat tijdens de warme dagen de supporters tijdens de rust snel naar de winkel komen om ijsjes te kopen. Anderen kochten dan weer drank, maar daarmee mochten ze het Duivels Dorp dan weer niet betreden.”

Het is een frustratie die ook bij Thomas Taks van Voetbaldorp Lennik leeft. “De mensen realiseren niet wat zo’n organisatie allemaal kost en hoeveel tijd we erin steken. We vragen al geen inkom, dus moeten het vooral hebben van drankverkoop. En toch zie je dan supporters eerst in de supermarkt of de snackbar drank en eten kopen, om dan naar het voetbal te komen kijken. Dat is toch een kleine frustratie.”

Maar ook in Lennik zijn ze met gemiddeld duizend supporters per match tevreden over de opkomst. “Nochtans wist ik bij de start van het EK echt niet wat te verwachten. Het leefde toen totaal nog niet. Er waren nergens vlaggen, geen versierde auto’s of promoties in de winkel. Sowieso gingen we met het Voetbaldorp stoppen als de Belgen eruit gingen. Of we voor het komende WK over twee jaar nog een dorp opzetten, weten we nog niet. Dat vindt plaats in de Verenigde Staten, Canada en Mexico en misschien zijn de uren van de matchen dan niet ideaal voor ons.”

Topartikels bij Goeiedag.be