Pop-up speelwijken bieden plezier voor jong en oud met oefenkansen Nederlands

In de zomer organiseert lokaal bestuur Meise pop-up speelwijken in verschillende wijken. Op woensdagnamiddagen creëren ze speelkansen voor kinderen die niet altijd hun weg vinden naar het gewone speelplein: door de taalbarrière, de te hoge kost, de moeilijke verplaatsing,… Daarnaast willen ze wijken versterken en creëren ze een ontmoetingsplaats voor iedereen.

De pop-up speelwijken werken met vrije in- en uitloop en een open aanbod aan activiteiten voor jong en oud. Het lokaal bestuur zet extra in op verrijkende activiteiten waarbij de Nederlandse taal

gestimuleerd wordt. “We trekken deze zomer opnieuw naar verschillende wijken met tenten, muziek, speelmogelijkheden en nog veel meer”, zegt burgemeester Gerda Van den Brande (N-VA). “Het concept omvat alles: ontmoeting, buurtwerking en oefenkansen Nederlands.”

Van 13 tot 17 uur kunnen buurtbewoners, jong en oud, samenkomen en genieten. Schepen van Jeugd en Gezin Ann Van den Broeck (N-VA) vult aan. “De pop-up speelwijken zijn gratis en iedereen is er welkom. We willen kinderen bereiken die niet altijd hun weg vinden naar het gewone speelplein door verschillende redenen. En dankzij aansluitende buurtfeesten kan heel de buurt elkaar beter leren kennen.”

Het lokaal bestuur motiveert buurtbewoners om aansluitend met de pop-up speelwijken een buurtfeest te organiseren. Zo wordt de sociale cohesie versterkt. Om de initiatiefnemers hierbij te ondersteunen, voorziet de gemeente onder andere 250 euro aan subsidies.

“Buiten de pop-up speelwijken lopen er nog een aantal leuke projecten waarbij inwoners hun Nederlands kunnen oefenen en met anderen in contact komen. In de speelpleinwerking van De Spin zal VZW de Rand actief zijn om de animatoren te ondersteunen in hun taalstimulerende begeleidershouding. Het project Fietsvrienden is recent opgestart, dit is een buddyproject dat steunt op vrijwilligers en zich richt op anderstalige volwassenen. Elke deelnemer maakt samen met een vrijwilliger verschillende fietstochten naar interessante plaatsen in de buurt zoals de bibliotheek, de Plantentuin, het zwembad, de markt,… en praten terwijl Nederlands.”

De Pop-upspeelwijken vinden plaats in De Nekker- Roodborstjeslaan (5/7), De Vlieten- Quinten Metsijslaan (12/7), Oppem– Merlijnweg (26/7), Eversem- Putteveld (2/8), Westrode- Lattenbosweg (9/8) en Imde- Neerveld (23/8).

Alle info over deze projecten is te vinden op www.meise.be.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise