200.000 euro subsidies voor renovatie voormalig vredegerecht

Vlaanderen investeert opnieuw fors in jeugdinfrastructuur. Dankzij een subsidie van in totaal 1,38 miljoen euro krijgen tien grote infrastructuurprojecten voor kinderen en jongeren over heel Vlaanderen groen licht. Ook Grimbergen diende eerder dit jaar een sterk dossier in voor de renovatie van het voormalige vredegerecht. De gemeente kreeg nu bevestiging dat een subsidie ter waarde van 200.000 euor toegekend wordt. Dat is het op één na hoogste toegekende bedrag in deze subsidieronde.

De subsidies worden uitgereikt in het kader van de jaarlijkse oproep voor sectorale investeringssubsidies voor bovenlokale cultuur- en jeugdinfrastructuur van het departement Cultuur, Jeugd en Media. De jaarlijkse oproep is specifiek gericht op infrastructuurprojecten. De aanvragers moesten aantonen dat hun project beantwoordt aan een van de volgende drie criteria: duurzaamheid, veiligheid of integrale toegankelijkheid. De goedgekeurde dossiers betreffen nieuwbouwprojecten of energetische renovaties, die ervoor zorgen dat jongeren terecht kunnen in gezonde en comfortabele ruimtes.

De renovatie van het voormalige Vredegerecht aan de Charleroyhoeve is een belangrijke schakel in de ontwikkeling van de site. Vooral de Grimberge jeugd zal hier een vaste stek krijgen. Aangezien jeugdwerk voornamelijk in het weekend of ’s avonds plaatsvindt, is het essentieel om ook andere gebruikers toe te laten. Zo wordt de site maximaal benut. Het dossier ‘Vredegerecht’ werd geoptimaliseerd op vlak van duurzaamheid en toegankelijkheid, waardoor het in aanmerking kwam voor subsidies. Het lokaal bestuur heeft een subsidiecoördinator in dienst die zich over zulke dossiers ontfermt. Dit leidde al meermaals tot succesvolle subsidieaanvragen.

“We zijn trots dat we met deze ingrijpende verbouwing het historische gebouw van het voormalige vredegerecht op het vlak van duurzaamheid en toegankelijkheid klaar maken voor de komende 50 jaar”, zegt schepen van Gebouwen Kirsten Hoefs. “Zo zal er doorgedreven geïsoleerd worden en worden alle technieken, zowel op vlak van elektriciteit als op vlak van verwarming en verluchting volledig aangepakt. Door het integreren van een lift in het gebouw wordt ook de toegankelijkheid gemaximaliseerd.”

Schepen van Jeugd Jelle De Wilde is enthousiast: “We zijn uiteraard enorm blij dat we deze subsidie voor de renovatie van het vredegerecht mogen ontvangen. Het dossier is hiermee nu volledig klaar. Eerder dit jaar werd de vergunning voor de renovatie al afgeleverd. Nu we weten dat de subsidie verkregen is, kunnen we van start gaan met de aanbestedingsprocedures. De tijd is rijp voor werkzaamheden op het terrein zodat de Grimbergse jeugd nu echt kan beginnen uitkijken naar een geweldig resultaat.”

De werken op de site zullen in de loop van de komende maanden starten. KSA Grimbergen zal een vaste stek innemen in het renoveerde gebouw. Ook andere organisaties en verenigingen, voornamelijk met een focus op jeugdwerking, zullen gebruik kunnen maken van de verschillende polyvalente ruimtes die voorzien worden.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise