PZ AMOW : Weekend zonder alcohol en fietsers

De winterBOBcampagne loopt nog tot het einde van deze maand en in het kader daarvan nam de PZ AMOW deel aan de nationale verkeersactie “weekend zonder alcohol.” Vorige vrijdag en zaterdag werd er gecontroleerd, telkens op drie locaties. Het ging hierbij niet enkel om het gebruik van alcohol of drugs achter het stuur maar ook op de snelheid werd toegekeken. Verder werd ook het rijbewijs net als de boorddocumenten onder de loep genomen.

In Merchtem werd er zaterdag gecontroleerd op de Brusselsesteenweg. Drie bestuurders van de 49 gecontroleerden legden een positieve alcoholtest af. Zij moesten hun rijbewijs voor enkele uren inleveren. De drugstesten leverden geen inbreuken. Er werden twee pv’s opgemaakt, eentje voor het niet dragen van de gordel en een ander voor een vervallen technische keuring.

Bij de snelheidscontrole op dezelfde steenweg gingen 52 van de 142 gecontroleerden over de schreef of reden sneller dan 50km/u. De topper van de snelheidsduivels kwam er voorbij tegen 89km/u! Hij mocht zijn rijbewijs inleveren. In Wemmel deed er de dag voordien nog iemand straffer met 109km/u! Ook op de Steenweg op Vilvoorde in Opwijk werden drie zware overtreders aan de kant gezet. Maar wat te denken van een bestuurder in Asse! Die werd in de Stationsstraat tegengehouden nadat hij bijna dubbel zo hard reed als de toegelaten snelheid van 50km/u. Naast een positieve drugstest bleek het rijbewijs van de bestuurder al op de politierechtbank te liggen wegens eerdere overtredingen.

Ook voor de fietsers wordt het opletten als ze zonder verlichting rijden! Zij zullen meer en meer het voorwerp uitmaken van bekeuringen omdat een groot percentage onder hen manifest de verkeersregels negeert. Het gaat hierbij onder meer over rijden zonder licht, rijden aan de verkeerde kant van de straat, verlicht fietspad niet gebruiken, verkeerslichten negeren…. Het is duidelijk dat de te hoge percentages van fietsers in de ongevallenstatistieken niet alleen te wijten zijn aan de ongepaste rijstijl van bestuurders van gemotoriseerde voertuigen! (eb)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk