Leerlingen 4 ELEK van GTSM schreven een boek

Wat een mooi project was dat! Leerlingen van de GTSM (School voor Wetenschap & Techniek, Merchtem), die binnen een paar jaar de arbeidsmarkt optrekken, schreven een boek en dat is om eerlijk te zeggen niet meteen hun branche.

De klas van meester Wim Leleu, 4 ELEK kreeg de kans om samen te werken met auteur Barbara De Munnynck. Zij is al jaren freelance journalist voor ELLE. In februari verscheen ook haar boek Een kleine wereldgeschiedenis in 100 grote data.”

Ze ging een trimester lang met de leerlingen aan de slag rond lezen en schrijven. “De afgelopen tien weken heb ik de dertien jongens van de Klas 4 Elektriciteit van GTSM begeleid tijdens een auteursresidentie. Dat is een project van Literatuur Vlaanderen waarbij schrijvers naar scholen trekken om jongeren die niet graag of moeilijk lezen positief uit te dagen. Ik kwam de klas binnen en de jongens zeiden: “Wij lezen niet. Wij vinden boeken saai.” Maar ze waren toch bereid om uit hun comfortzone te komen. Het eindresultaat is een boek met dertien kortverhalen over hun eigen geschiedenis.

We lazen verhalen uit mijn boek (over de wereldgeschiedenis), deden korte schrijfoefeningen en uiteindelijk schreven de jongens elk een verhaal over een mijlpaal uit hun persoonlijke geschiedenis. Het eindproduct is echt mooi geworden met een bundel met 13 authentieke verhalen over heldhaftige grootvaders, demente meters, onvergetelijke vakanties, persoonlijke collecties, dramatische valpartijen met de moto… En ja: ook een verhaal over een dronken verjaardagsfeestje.”

Dat boek werd nu voorgesteld in de school. Ook leerkracht Nederlands Isabeau Coppens was enthousiast over het initiatief en het werk van de leerlingen. Al die auteurs kregen niet alleen een exemplaar van het boek uit de handen van Barbara Munnynck, maar ook veel lof over hun medewerking. GTSM-directeur Sandra De Buyser kon dat alleen maar bijtreden. (eb)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk