Detailhandelscoach brengt sterktes en zwaktes van Asse als winkelgemeente in kaart

Er is een nieuw detailhandelsplan voor de gemeente Asse. Daarvoor werd samengewerkt met een coach van de provincie Vlaams-Brabant. Het plan brengt alle sterktes en zwaktes van de lokale handel in Asse in kaart en werkt ook concrete acties uit.

Het coachingstraject van de provincie Vlaams-Brabant liep de afgelopen maanden in Hoeilaart, Halle, Wemmel, Tremelo, Affligem, Rotselaar, Londerzeel, Meise, Keerbergen en Asse. Het detailhandelsplan voor de gemeente Asse is nu klaar en biedt de nodige data en ondersteuning aan het lokale bestuur en de ondernemers.

“Het is een ontzettend belangrijk plan waar goed over nagedacht is en lang aan gewerkt werd. Maar onze lokale handelaars vormen de motor van de gemeente en moeten maximaal ondersteund worden”, vindt Sigrid Goethals (N-VA), schepen van Lokale Economie in Asse. Dat vindt ook gedeputeerde voor Economie Ann Schevenels (Open VLD). “De detailhandel heeft het niet makkelijk met opeenvolgende crisissen en de opkomst van de e-commerce. Onze detailhandelscoach ging na hoe we de gemeenten het best kunnen ondersteunen om de detailhandel opnieuw te versterken.”

Alles begint daarvoor bij data en de provincie publiceert daarom ook jaarlijks een rapport met belangrijke cijfers over de detailhandel in elke gemeente. Uit dat rapport blijkt dat het percentage aan handelspanden dat wordt ingevuld door winkels, daalt. Horeca en consumentgerichte diensten doen het wel nog goed. En ook opvallend: het aantal handelspanden voor winkels mag dan wel dalen, de winkelverkoopvloeroppervlakte stijgt wel. Er zijn dus steeds minder winkels maar ze worden wel steeds groter.

Voor de gemeente Asse is er al een specifiek detailhandelsplan klaar. “En dat was nodig, want Asse kent een zeer specifieke context”, zegt detailhandelscoach Ruben Van de Voorde. “Je zit hier met kleine dorpen, baanwinkels langs een steenweg en de nabijheid van Brussel. Alles komt hier zowat samen en daarom duurde het traject langer. Maar we hebben alles in kaart gebracht en kunnen nu concrete acties uitwerken.”

Zo werden verschillende winkelgebieden afgebakend. De centra van Asse en Zellik vormen het kernwinkelgebied waar kleine handel wenselijk is en waar specifieke acties de lokale handelaars moeten promoten. Daarnaast heb je de grotere baanwinkels. “We willen zorgen dat handelszaken zich in de juiste zone vestigen. Maar ook Asse meer in de verf zetten als winkelgemeente”, klinkt het bij de detailhandelscoach.

Maar ook de leegstand van de handelszaken werd in kaart gebracht en zal aangepakt worden. Het aantal winkels in Asse is sinds 2018 stabiel gebleven en het aantal horecazaken en diensten is gestegen waardoor de leegstand is gedaald. “Om de leegstand weg te werken, gaan we kijken welke zaken we nog ontbreken op ons grondgebied zoals bijvoorbeeld een schoenenwinkel. Daarnaast gaan we actief grote ketens aanspreken waarvan we vinden dat een filiaal nog past in ons centrum. Al lukt dat uiteraard niet van vandaag op morgen”, besluit Sigrid Goethals.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk