Menstruatiewelzijn in Merchtemse scholen en jeugdverenigingen

De gemeente Merchtem zet een belangrijke stap zet in de strijd tegen menstruatiearmoede en is daar best fier op. Via het Huis van het kind werd gratis menstruatiemateriaal ter beschikking gesteld aan jongeren en vrouwen in al de scholen en jeugdverenigingen. Dit initiatief wordt volop ondersteund en uitgerold door de twee vrouwelijke schepenen, Lien Casier en Julie Asselman.

Het is vreemd dat in 2024 jongeren en vrouwen zich nog steeds belemmerd voelen in hun dagelijkse activiteiten en onderwijsparticipatie. De beperkte toegang tot de juiste producten, de beperkte kennis over menstruatie en het taboe of schaamtegevoel dat er nog te vaak mee gepaard gaat, kunnen een grote impact hebben op het dagelijks leven. Dit resulteert in schoolverzuim, sociale isolatie, meer absenteïsme op het werk en andere welzijnsproblemen. Door het verstrekken van gratis menstruatiemateriaal wil men ervoor zorgen dat geen enkele jonge vrouw haar school moet missen of zich beperkt voelt door gebrek aan essentiële hygiëneproducten.

Julie Asselman, schepen van Basisonderwijs en welzijn (LvB), verklaart: “Onderwijs is een fundamenteel recht en geen enkele student zou door menstruatiearmoede van school moeten blijven. Met dit initiatief willen we een inclusieve leeromgeving bevorderen waar iedereen gelijke kansen krijgt.”

Lien Casier, schepen van Gezin (cd&v plus), voegt toe: “Menstruatiearmoede raakt niet alleen het onderwijs maar heeft ook een brede impact op de participatie van jongeren in het sociale en maatschappelijke leven. Door dit materiaal ook beschikbaar te stellen in jeugdverenigingen willen we jongeren ondersteunen om actief deel te nemen aan alle aspecten van het leven zonder zorgen.”

Het initiatief omvat de volgende maatregelen:

  • Dispensers met gratis menstruatieproducten in de toiletten van alle scholen.
  • Beschikbaarheid van menstruatiemateriaal bij alle lokale jeugdverenigingen.
  • Voorlichtingscampagnes om het taboe rond menstruatie te doorbreken en bewustzijn te vergroten over menstruatiearmoede.
Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk