Heemkring Soetendaelle trok naar het front WOI

Een delegatie van Heemkring Soetendaelle ging op verkenning in de Westhoek. Daar werden verschillende merkpunten van WOI bezocht zoals het Onze-Lieve-Vrouwhoekje in Oud-Stuyvekeskerke, The Brooding Soldier in Langemark, de expo Liksems in Diksmuide, Tyne Cot Cemetery in Passendale en de Duitse begraafplaats in Vladslo.

Het meest werd echter uitgekeken naar het bezoek aan de IJzertoren. Daar werd het gezelschap opgewacht door conservator Peter Verplancke, die persoonlijk voor de rondleiding zorgde. Eerst werd het graf bezocht van luitenant Jules De Winde. Deze Merchtemnaar was naast militair ook dichter en de conservator had, uit eerdere correspondentie, al laten verstaan, nog wel enkele verrassingen in petto te hebben.

Na de rondleiding in de toren, met het accent op De Winde, was het uitkijken wat Peter Verplancke nog uit zijn hoed zou toveren. Dat leverde toch enkele, nog niet eerder geziene, schatten op. Zo was er een persoonlijk geschreven brief van De Winde in dichtvorm, “Een Kerelsbrief.” Merkwaardig was ook een proefdruk, met heel wat aantekeningen, van de dichtbundel “Granaatscherven.” Daarbij ook nog enkele foto’s van de overbrenging van stoffelijke resten van De Winde naar de IJzertoren. Het is de bedoeling dat hiervan een digitale versie naar de Heemkring komt. (eb)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk