Nieuwe app zet natuurpracht in de kijker

Met een nieuwe website en applicatie ‘Buur Natuur’ wil de provincie Vlaams-Brabant de natuurpracht in de regio nog meer in de kijker zetten. Daarbij ook de Birrebeekvallei in Meise. Bezoekers kunnen daardoor zelfs tijdens het wandelen op hun gsm meldingen krijgen met speciale weetjes over wat rond hen te zien is.

De provincie Vlaams-Brabant heeft heel wat kleine en grote natuurgebieden, en dat wil het provinciebestuur graag meer bekendheid geven. Daarom lanceerde ze vrijdag een online platform, waarop tien van zulke gebieden worden uitgelicht. “Er is meer natuur in je buurt dan je denkt, zeker in Vlaams-Brabant”, zegt Bart Nevens (N-VA), gedeputeerde voor Leefmilieu. “Er is verrassend veel waardevol groen gewoon om de hoek. Het zijn plekken met zeldzame en unieke dieren en planten die je alleen daar vindt. Je kan er tot rust komen, herademen en je hoofd leegmaken. En omdat we die topnatuur maar al te graag koesteren en versterken, lanceren we voor alle Vlaams-Brabanders de grote Buur Natuur-campagne.”

De tien uitgelichte gebieden zijn de Doode Bemde in Oud-Heverlee, de Wijngaardberg in Rotselaar, het Meldertbos en Mene-Jordaan in Meldert, de Demerboreken in Scherpenheuvel-Zichem en Diest, de Grote Getevallei in Zoutleeuw, de Kesterheid in Gooik, het Haller- en Lembeekbos, de Birrebeekvallei in Meise en ten slotte de Bomputten in Vilvoorde en Zemst.

“Je kan thuis al meer informatie opzoeken over de verschillende gebieden”, zegt gedeputeerde Nevens. “Op de website staat een interactieve kaart met de gebieden, waarop je kan doorklikken. De website geeft informatie over wandelingen, en de zeldzame planten en dieren die je kan tegenkomen.”

Maar nog opvallender wordt het als je de app gebruikt tijdens het wandelen. “Er zijn zendertjes met bluetooth geplaatst die tijdens de wandeling in het gebied zelf informatie naar je gsm sturen. Zo kan je ook tijdens de wandeling vlot dat ene zeldzame plantje benoemen, de zang van de geelgors herkennen op de Kesterheide, of weten dat je van die ringslang in Meldertbos geen schrik moet hebben.”

Het doel van de nieuwe campagne is om Vlaams-Brabanders de verrassende natuurgeheimen om de hoek te laten ontdekken en ervoor te zorgen dat ze weten wie hun koesterburen zijn. “En dit project is ook zeer interessant voor scholen, die zo samen met de leerlingen in de klas hun wandeling al kunnen voorbereiden om dan ter plaatse optimaal op ontdekking te gaan”, aldus Nevens.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise