Burgemeester Bonte sluit sikh-tempel

Burgemeester Hans Bonte (Sp.a) ziet zich verplicht om de sikh-tempel ‘Guru Nanak Sahib’ in de Lange Molenstraat met directe ingang tijdelijk te sluiten voor minstens een maand.

‘Deze drastische beslissing volgt na nieuwe vaststellingen die verwijzen naar mensenhandel en -smokkel waarbij de link naar de Sikh-tempel overduidelijk is’, aldus Bonte. 

Op 11 oktober jongstleden werden 11 Indische mensen – waaronder Ă©Ă©n minderjarige- die illegaal in ons land verbleven, aangetroffen in de Parmentierloods aan de Houtkaai.

Dat maakt voor dit jaar al een totaal van 23 illegale Indiërs waartegen proces-verbaal werd opgesteld. Zij frequenteerden allemaal de sikh-tempel waar ze gratis eten kregen.

Deze vaststellingen volgen minder dan één jaar na een veroordeling van een reeks verantwoordelijken voor mensensmokkel van Indische mensen zonder verblijfspapieren die via Vilvoorde begeleid werden naar Engeland.

Op 6 november werden hiervoor 11 mensen veroordeeld voor in het totaal 54 jaar en 6 maanden effectieve gevangenisstraf en 23.000 euro boete.

Tijdens deze rechtszaak werd duidelijk dat dit crimineel netwerk gebruik maakte van enerzijds de sikh-tempel en anderzijds de site Parmentier (de zogenaamde ‘Factory’) aan de Houtkaai.

Netwerk hersteld

‘Het is precies datgene wat onze politiediensten dus ook de voorbije weken opnieuw vaststelden’, aldus Bonte.

‘Het netwerk heeft zich duidelijk hersteld waarbij het geenszins duidelijk is of dit met of zonder de medewerking van de verantwoordelijken van de sikh-tempel gebeurt.’

‘Feit is dat de tempel functioneert als een magneet voor illegale mensenhandel, ook met minderjarigen. Tijdens een overleg met de verantwoordelijken was in elk geval duidelijk dat ook zij geen antwoord hebben op de vastgestelde ellende.’

‘Zij beweren dat niemand van hen te maken heeft met praktijken van mensensmokkel.’

Openbare orde

‘Ik geef hen daarin het voordeel van de twijfel maar een burgemeester moet alles doen om de openbare orde te handhaven’, vervolgt Bonte.

‘Dit is in deze meer dan ooit het geval temeer dat we keer na keer vaststellen dat mensen die zonder papieren worden opgepakt – of letterlijk uit de grond worden gehaald – de dag zelf opnieuw in vrijheid werden gesteld.’

‘Ook een minderjarige die vorige week nog werd opgepakt, leeft vandaag opnieuw op straat in de illegaliteit. Op deze manier dweilen onze politiediensten met de kraan open en draait het lokaal bestuur op voor een falend justitieel beleid.’

Het hoeft geen betoog dat de Indische religieuze gemeenschap de drastische ingreep helemaal niet zag zitten.

‘Ik heb hen suggesties gevraagd wat er dan wel mogelijk was om dit soort mistoestanden tegen te gaan. Het enige wat naar voren kwam is dat ze volgens de religieuze gebruiken hun tempel wel dag en nacht willen openhouden en gratis eten willen blijven geven aan bezoekers. Ik verwacht dan ook redelijk wat ‘reactie’.’

Evaluatie na een maand

Na één maand wordt de sluitingsmaatregel geëvalueerd. Sowieso wordt er op 21 november, als de sikh-tempel opnieuw zou opengaan, ook een sluitingsuur ingevoerd.

De tempel zal vanaf dan ook maar van 7 tot 20 uur de deuren mogen openen, waar deze tot op heden nog permanent toegankelijk was.

De sikh-gemeenschap ontkent alle betrokkenheid bij praktijken van mensenhandel en stapt naar de Raad van State. Ook een betoging wordt niet uitgesloten.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise