Vergeten elektriciteitspaal na 40 jaar weggehaald (+ foto's)

In de Wilgenlaan in Ternat is dinsdagochtend met de hulp van een zware telescopische kraan een ruim veertig jaar oude betonnen elektriciteitspaal weggehaald uit een tuin.

Willy Van Den Bogaert en Jeanne De Leener bouwden hun woning in de Wilgenlaan in juli 1970. De elektriciteitspaal stond pal in hun tuin en was toen al buiten dienst. Twee jaar later werd de wijk Hof Ten Berg verder afgewerkt en raakte de paal ingesloten door de huizen.

Tijdens de werken in de Brusselstraat spraken Willy en Jeanne schepen Jozef Borremans (LVB) aan of het niet mogelijk was om die vergeten paal – op zich een stukje elektrisch erfgoed, want nog voorzien van een transformator – eindelijk eens weg te laten halen.

‘De paal was vroeger onbereikbaar geworden voor een gewone kraan’, zegt schepen Borremans. ‘Maar met de huidige generatie van telescopische kranen kan dat wel. De nutsmaatschappij Eandis, die verantwoordelijk is voor de paal, onderzocht het speciale geval. Conclusie was dat het met een kraan vanop de Berkenlaan wel moest lukken.’

Als ging het toch nog niet zo eenvoudig. De paal ‘gewoon even’ uit de grond trekken bleek niet te lukken, zodat hij eerst nog aan de voet moest worden doorgezaagd.

‘Het zal voor ons wel even wennen worden’, zeggen de bewoners, die al bijna heel hun leven moesten kijken op dit beeld in hun tuin. ‘Ik hoop dat onze bezoekers ons huis nog weten te vinden. Wij zeiden altijd: ’t is dat huis met die paal in de tuin.’