WK-gekte in Guldenschaapstraat

Drie handelaars hebben de krachten gebundeld om van de Guldenschaapstraat in Vilvoorde dé WK-straat te maken. Aan zowat alle woningen (50 à 60) hebben ze een Belgische vlag omhoog gehangen. Er werden ook driekleurige wimpels over de straat gedrapeerd. ‘Iedereen die hier passeert, loopt hier met zijn hoofd omhoog’, lachen de drie niet zonder enige trots.

Dat het WK nu écht in aantocht is, heeft iedereen die al wel eens de Guldenschaapstraat neemt nu wel begrepen. De verkeersarme verbindingsstraat richting Grote Markt is één grote Belgische vlag. Aan zowat alle gevels hangt er eentje. Daarbij zorgen rood-zwart-gele wimpels over de straat nog voor wat extra uitbundige sfeer.

Het is het werk van drie lokale handelaars. Sven Corbeel van kapsalon Sven, Rik Scheire van dagbladhandel Rik en Pieter Jacobs van restaurant Tante Germaine.

‘We zitten hier vlakbij elkaar. Met het WK in aantocht vonden we het moment gekomen om toch eens iets samen te organiseren’, vertellen Sven, Pieter en Rik. ‘Het is een relatief kleine straat waarin wij als handelaars ook praktisch iedereen kennen.’

De drie besloten dan om aan iedere inwoner een Belgische vlag cadeau te doen om aan hun gevel om hoog te hangen. ‘We hebben die dan meestal ook nog zelf gaan bevestigen. Een hele klus want soms moeten we ook hier en daar eentje terug op zijn plaats hangen. Maar we doe het met plezier. Hier wonen Brazilianen, Spanjaarden, Italianen, Marokkanen, Turken, Kosovaren en Congolezen samen.’

‘Op een uitzondering na vond iedereen het een tof initiatief. Ze hebben onze vlag gehangen naast hun Braziliaans, Spaans en Italiaans exemplaar. Dit is ook een goede gelegenheid voor de bewoners om mekaar wat beter te leren kennen. Want zoiets smeedt toch ook een groepsgevoel.’

Dat een en ander aanstekelijk werkt, hoeft niet te verwonderen. ‘Ook in de aangrenzende Hellingstraat hangen al een paar vlaggen uit heb ik gezien’, gaat Sven verder. De reacties zijn alleszins steevast positief. Daar ben ik wel fier op. Iedereen die hier passeert loopt hier met zijn hoofd omhoog. Het zou tof zijn dat we overal hiermee navolging krijgen: in Vilvoorde maar ook elders in Vlaanderen en België.’

‘Ik ben wat jaloers op de Nederlanders. Die hebben ‘dat collectief uit de bol gaan’ meer in zich. Ze hebben ook wel het voordeel van dat alles overheersende oranje. Maar goed, we gaan daar nu al proberen verandering in te brengen. Het moet sowieso wat overdreven zijn (lacht). Wij gaan ook nog zorgen voor ballonnen om het hier nog wat extra cachet te geven.’

Er speelt ook een zeker competitie-element mee, geeft Sven toe. ‘Als iemand ons voorbijsteekt met een nog gekkere straat dan gaan we dat zeker willen overtreffen. We volgen het op.’

De WK-wedstrijden van de Rode Duivels worden in Vilvoorde op een groot scherm op de Grote Markt uitgezonden. ‘Het voordeel is ook dat veel mensen dan langs hier door zullen komen op hun weg naar de Grote Markt. Iedereen zal al meteen in de sfeer zitten.’

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise