Frituur-taverne De Boerenschuur heropent zes weken na brand

Frituur-taverne De Boerenschuur in Essene heropent vandaag, precies zes weken nadat een korte maar felle brand de populaire zaak zwaar beschadigde. Voor uitbaters Eddy Hofmans (47) en Ingrid Cornelis (48) waren het zes erg zware weken.

‘Binnen twee tot drie weken’, hoopte Eddy Hofmans te heropenen toen op vrijdagavond 30 januari een brand de frituur-taverne, die hij in 2011 samen met zijn vrouw Ingrid overnam, flink teisterde.

Een plotse en nog steeds niet verklaarde steekvlam achter de friteuse raakte aangewakkerd door het afzuigsysteem, zodat de brand razendsnel om zich heen greep. Eddy kon nog de gastoevoer toedraaien en de vijftien wachtende klanten toeroepen dat ze onmiddellijk naar buiten moesten, zodat er gelukkig geen slachtoffers vielen.

‘De friteuse brandde volledig uit, maar de grootste schade was het roet. Dat kruipt echt overal’, vertellen Eddy en Ingrid. ‘Er was een gat in het plafond gebrand, dus ook ons appartement boven zat volledig onder het roet. We woonden drie weken bij de zus van Ingrid, omdat het appartement onbewoonbaar was.’

Eddy en Ingrid zagen bovendien een snelle heropening de grond ingeboord toen de verzekeringsfirma nog eens moeilijk begon te doen, waardoor de herstelwerkzaamheden drie weken stil kwamen te liggen.

‘Die zaak komt in proces. De verzekering wil de verantwoordelijkheid afschuiven op de producent van de friteuse. Het toestel was acht jaar oud en heeft normaal een levensduur van 20 tot 25 jaar. Bij ons waren alle onderhoudspapieren in orde. We zijn erg ontgoocheld in de verzekeringsfirma, terwijl we net dachten dat we voor onze zaak de best mogelijke verzekering hadden.’

Eigen spaarcenten

‘Uiteindelijk beslisten we om alles te vernieuwen met onze eigen spaarcenten. Je kunt geen toch geen vijf maanden wachten. De aannemer die door de verzekering was aangesteld is op onze vraag blijven voortwerken. We zijn hem ontzettend dankbaar, want hij heeft veel meer gedaan dan hij moest doen. Hij komt hier met zijn team vrijdagavond gratis eten. Dat hebben ze echt wel verdiend. Ook Eddy’s ouders, toch al mensen van 70 jaar, hielpen ons dag en nacht.’

‘Bij mij blijft alles nog steeds nazinderen’, bekent Ingrid. ‘Ik ben er niet meer gerust in. Ik schrik nu van elk lampje dat flikkert. Eddy is gelukkig sterker en veel optimistischer van karakter, anders kwamen we dit niet te boven.’

‘Dit willen we geen tweede keer beleven. Zowel mentaal als financieel zou ons dat ruïneren. Gelukkig kregen we de voorbije weken heel veel steunbetuigingen en telefoontjes van onze klanten. Dat gaf ons de moed om voort te doen. Ook onze leveranciers hebben enorm geholpen.’

De Boerenschuur, de enige frituur in Essene, heropent vandaag met hetzelfde team. ‘Een vaste hulp in de keuken moesten we op technische werkloosheid plaatsen en ook onze twee jobstudenten popelen om te herbeginnen.’