Moestuin verbindt Vijverbeek met Zuid-Afrikaanse zusterschool

De school GO! Vijverbeek in Zellik heeft twee weken lang een leerkracht en een secretaris van de Zuid-Afrikaanse zusterschool Thobile Primary School uit Richmond Farm (Durban) op bezoek.

Thamsi en Mthunzi maken er onder meer kennis met de moestuin die de Zellikse wijkschool al enkele jaren uitbouwt samen met Velt Asse.

Zo verdiende Vijverbeek al een tweede MOS-logo (Milieuzorg op school). Tie Roefs (Groen), gedeputeerde voor ontwikkelingssamenwerking, had  een cadeau van 500 euro voor de Zuid-Afrikaanse gasten om tuingereedschap aan te kopen om in hun school ook een moestuin op te starten.

De zusterschool, met bijna 800 leerlingen, richt zich tot de armste kinderen in een streek waar de ongeletterdheid nog erg groot is.

‘Veel kinderen komen met een lege maag naar school. In de school krijgen ze eten, maar vaak is het hun enige eetmaal in 24 uur. Belangrijk is dat ze intussen toch wel naar school komen’, vertelt Thamsi.

‘Met een moestuin zouden we alvast een deel van de groenten en fruit zelf kunnen telen en maken we de kinderen vertrouwd met het tuinieren. Als ik zie hoe de kinderen dat hier oppikken, dan moet dat bij ons ook kunnen. Ook over afvalrecyclage steken we hier veel op.’

De Afrikaanse leerkrachten maken tijdens het bezoek ook kennis met het woonzorgcentrum Spanjeberg. Samen met de leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar gaan ze met de bewoners koken, spelletjes spelen en knutselen.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk