Vilvoordse kunstenares op zeven continenten

De Vilvoordse kunstenares Ulrike Bolenz en haar curator Barbara Dietrich uit Grimbergen zijn een uniek project aan het verwezenlijken. Zeven kunstwerken van Bolenz – allen met een pacifistische boodschap – gaan op zeven strategische plaatsen op zeven continenten geplaatst worden. Daarvan zijn er nu twee klaar. “De eerste zuil gaat alvast naar de Verenigde Naties in New York. Het is een droom die in vervulling gaat”, aldus een enthousiaste Bolenz.

Vanuit Vilvoorde legde de Duits-Belgische kunstenares Ulrike Bolenz de voorbije twintig jaar een merkwaardig internationaal traject af. Haar werken oogstten in zowat alle belangrijke kunststeden van Europa succes.

Nu geraakt haar mondiale uitstraling in een nieuwe stroomversnelling. Al in 1996 werden daarvoor de kiemen gezaaid. Toen haalde Ulrike Bolenz de voorpagina’s van de Europese kranten met de presentatie in de dom van Berlijn van ‘Die Lachenden’. Dat waren zeven levensgrote lachende naakte vrouwen op plexiglas als eerbetoon aan de anglicaanse kerk die vrouwen tot het priesterambt toeliet.

Op die basis werkt Bolenz nu naarstig voort met het globale kunstproject ‘Zeven zuilen der lachenden’. Daarmee gaat de kunstenares, begeleid door curator Barbara Dietrich uit Grimbergen, nu zelfs de intercontinentale toer op. “De zeven zuilen gaan op zeven strategische plaatsen op zeven continenten geplaatst worden. Echt fantastisch dat ik zoiets kan doen”, vertelt ze.

New York is alvast de eerste halte. Diplomatic Council – een werelwijde denktank met het oog op vrede die een brug slaat tussen diplomatie, industrie en maatschappij – schenkt de eerste zuil aan de Verenigde Naties. “Daardoor krijgt het kunstwerk straks in New York de juiste bestemming. Voor de eindbestemming van de zes resterende zuilen loopt er momenteel nog overleg.”

“Het is alleszins de bedoeling op ieder continent één zuil op een strategische locatie te plaatsen”, gaat Bolenz verder. “Op die manier willen we in elk van de zeven werelddelen dezelfde positieve boodschap brengen. De zuil staat namelijk voor historisch positieve waarden als stabiliteit, sterkte en ondersteunende kracht. De lach van de vrouw in mijn zuilen benadrukt haar wil om te leven en haar streven naar een vrije geest.”

Tussen andere creaties van Ulrike Bolenz kan u de eerste twee zuilen bewonderen in de tentoonstelling die tot en met vrijdag 20 maart in Tour & Taxis opgesteld staat. Openingsuren: van maandag tot en met zaterdag tussen 12 en 18 uur.

 

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise