Zelfoogstboerderij De Klepper breidt uit

De Klepper in Wolvertem, één van de eerste zelfoogstboerderijen in onze regio, breidt uit wegens succes. Dave Schollaert en Sigrid Van der Auwera startten vorig jaar met het project en het was meteen een schot in de roos. Het voorbije oogstjaar waren al 40 gezinnen ‘klant’, vanaf april komen er daar een heel pak bij. “We hebben er een hectare grond bij waardoor 80 à 100 gezinnen hier hun groenten zullen kunnen komen plukken”, zegt Sigrid.

In april vorig jaar startten Dave Schollaert en Sigrid Van der Auwera CSA-boerderij De Klepper op in Wolvertem. “CSA staat voor Community Supported Agriculture of landbouw gedragen door de gemeenschapen en wil een positief alternatief bieden tegen een té lange voedselketen”, legt Sigrid Van der Auwera uit. “Deelnemers maken bewust de keuze voor lokale, ecologische landbouw die zorg draagt voor bodem en milieu, voor onze gezondheid en die van volgende generaties. Wij als ‘boeren’ zorgen voor lekkere en gezonde seizoensgroenten.”

Concreet kopen de deelnemers aan het begin van het oogstjaar een “oogstaandeel” waarmee ze een jaar rond seizoensgroenten oogsten op het veld. “Ze ‘plukken’ dus zelf, verser kan niet. Tegelijk kunnen ze zo ook meegenieten van het boerderijleven. Ze ervaren meteen hoe alles groeit en dieren zoals schapen, geitjes, kippen, katten en bijen geven een extra dimensie. Tenslotte creëren we ook ontmoetingskansen, via educatie, boerderijfeesten en vrijblijvende meewerkdagen.”

In 2014 ging De Klepper meteen van start met 40 gezinnen. Op 1 april start een nieuw oogstjaar en breidt De Klepper danig uit. “We hebben er 1 hectare bij. Nieuwe gezinnen zijn dus welkom. We kunnen streven naar een 80 à 100-tal. Opnieuw gaan we alle mogelijke soorten seizoensgroenten, verbouwen, een 85-tal in totaal. Eind februari hebben we de overdekte ‘tunnels’ volgezaaid. Omdat het zo nat is geweest zijn we nu pas de grond buiten kunnen beginnen bewerken. Daar begint het inzaaien van onder meer sla, rode bieten en bloemkool pas volgende week. Iets later dan anders dus. In de tunnels gaan we dan in mei al voor onder meer tomaten en paprika’s.”

Een gedeelte van de extra capaciteit is al ingenomen. “Al een 25-tal nieuwe gezinnen hebben zich aangemeld. De meeste van vorig jaar zijn ook gebleven. Dat betekent dus dat ze tevreden zijn. Diegene die stoppen kunnen vaak gewoon niet genoeg komen. Ze hebben het moeilijk om het in te passen in hun dagdagelijkse leven.”

Dat er ook een pak werk bijkomt mag duidelijk zijn. “Dave blijft halftijds werken maar ik zal vanaf april voltijds in plaats van halftijds op de boerderij bezig zijn”, aldus nog Sigrid.

Op 29 maart organiseert De Klepper een opendeurdag. Wie graag meer wil weten over het reilen en zeilen op de boerderij is welkom tussen 13 en 17 uur. Meer informatie op deklepper.wordpress.com.

 

Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com