Eerste hopveld van vzw Hop Ten Bos krijgt stilaan vorm

Op een perceel langs de Kattestraat in Ternat is de vzw Hop Ten Bos gestart met de aanleg van een nieuw hopveld. De (h)opmars van de hop in onze streek zet zich dus verder. De vzw wil het erfgoed in de kijker zetten en de hop gebruiken voor een eigen bier.

De plassen water en de diepe bandensporen doen vermoeden dat de aanleg van het hopveld geen eenvoudige klus was. Maar kijk, de metershoge palen staan recht en de draden zijn gespannen. Als alles verder goed gaat, kan eind april de eerste hop geplant worden op het perceel langs de Kattestraat.

“Het was nu of nooit om het hopveld aan te leggen”, zegt hopmeester Willy Vermeulen van de vzw Hop Ten Bos. Voor de aanleg deed de vzw een beroep op hopboer Lagache uit Poperinge. “Het moest gebeuren tijdens de wintermaanden, wanneer het werk op de hopvelden stil ligt. November was de ideale maand voor de aanleg, maar toen was het hier echt een moeras. Vorige week belde de hopboer plots dat het nu of nooit was voor de aanleg. Het moest allemaal snel gebeuren. Maar omdat het nog steeds drassig ligt, was het niet simpel om de palen in de grond te krijgen. Verschillende tractoren hebben zich hier vastgereden.”

De vzw Hop Ten Bos werd enkele jaren geleden opgericht door drie vrijwilligers en telt ondertussen een dertigtal leden. “We zijn ingegaan op een oproep van de landbouwraad om in Ternat opnieuw meer hopvelden aan te leggen”, vertelt Pieter Van Vaerenbergh. “We hebben even onze weg moeten zoeken, maar met de hulp van de gemeente hebben we hier nu ons eigen hopveld.”

Ternat was destijds een echte hopgemeente met her en der hopvelden en met die rijke geschiedenis wil de vzw nu opnieuw aanknopen. “Al willen we het voorlopig wel houden bij dit hopveld. Hier kunnen we zo’n tweehonderd hopranken planten, goed voor een opbrengst van zo’n zestig kilo. We houden het liever klein maar fijn, we doen het niet voor de winst.”

De ligging van het hopveld, op de grens van Ternat met Liedekerke en pal achter Liedekerkebos, is niet toevallig gekozen. “De metershoge hopranken moeten een referentiepunt in de regio worden”, klinkt het. Enkele wandelroutes passeren dan ook vlak aan het hopveld. “We willen hier een infobord plaatsen, een picknickplek maken en met Natuurpunt willen we bekijken of hier een insectenhotel of bloemenweide kan komen.”

Op termijn wil de vzw hier ook evenementen organiseren zoals een plukfeest. “Zeker de oudere generatie zal dat nog kennen. Wij willen ook de scholen erbij betrekken. Dit project moet de mensen opnieuw samenbrengen.” En niets dat daar beter bij kan helpen dan een smakelijk biertje. “In samenwerking met brouwerij De Glazen Toren hebben we al een eigen bier: Gèsternat. Nog niet van onze eigen hop maar wel al door ons gecreëerd. Op termijn is het de bedoeling om het bier te maken met hop van dit hopveld. Al mogen andere lokale brouwers zeker ook bij ons aankloppen”, besluit hopmeester Willy.

Topartikels editie Dilbeek-Ternat-Pajottenland