De vier jongen van het Ternatse slechtvalkkoppel Zjertrude en Zjozef hebben hun ringen gekregen. Het was lang onduidelijk of Natuurpunt Ternat dat nog voor het grote publiek mocht doen, maar uiteindelijk kon iedereen toch meekijken.
Midden april werden in de toren van de Ternatse Sint-Gertrudiskerk vier slechtvalkjongen geboren. De jongen van het slechtvalkkoppel Zjertrude en Zjozef zijn nu drie weken oud, de ideale leeftijd om geringd te worden. En dus kroop ringer Geert Van de Vijver in de toren om de vier jongen even uit hun nest te halen.
“Als we nog even zouden wachten, zouden ze uit de kast vliegen”, vertelt de ervaren ringer. Het ringen gebeurt in opdracht van het instituut voor Natuurwetenschappen in Brussel. “Dankzij de kleurring kunnen we te weten komen waar deze slechtvalken terecht komen als iemand ze spot. Zo weten we dat een mannetje dat hier twee jaar geleden geboren is, nu in Oudenaarde broedt.”
Geert moest donderdagavond twee mannetjes en twee vrouwtjes ringen. Daarvoor moest hij ze even uit de nestkast halen. Ouders Zjertrude en Zjozef lieten vanuit de lucht luidkeels hun ongenoegen blijken en cirkelden rond de toren, maar vielen Geert niet aan. “Als ik aan het nest ben, komen ze wel kort boven mijn hoofd vliegen. Ze maken wel wat kabaal om de jongen te beschermen, maar over een kwartier is dat alweer gedaan.”
De voorbije jaren maakte Natuurpunt Ternat van het ringmoment altijd een publiek evenement. De jongen worden dan uit het nest gehaald en op het plein voor de kerk geringd. Het publiek, met meestal veel geïnteresseerde kinderen, kan de slechtvalken dan van dichtbij zien en krijgt uitleg over de vogelsoort. Maar dit jaar had het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen afgeraden om dat nog te organiseren.
“Ik begrijp hun standpunt wel. Je moet proberen hen zo snel mogelijk te ringen zodat ze weinig stress hebben. Maar boven in de toren zitten we met een beperkte ruimte om te ringen. We moeten dus sowieso naar beneden komen, dus dan kunnen we het publiek ook gewoon laten meegenieten.” Donderdagavond zakten een twintigtal geïnteresseerden af om het ringmoment bij te wonen.
Wanneer de jongen ongeveer zes weken oud zijn, zijn ze sterk genoeg om het nest te verlaten. “Eerst oefenen ze hun vleugels in het nest maar dan springen ze effectief naar beneden. Omdat ze te zwaar gevoederd zijn, belanden ze op de grond. Daar oefenen ze hun vleugels verder en vermageren ze een beetje, totdat ze zelfstandig kunnen vliegen”, legt Geert uit.
De kans is dus groot dat de jongen in een tuin rond de kerktoren belanden. “Als dat gebeurt, laat je hen best met rust. Het instinct van de mensen is om de vogel dan naar een opvangcentrum te brengen. Maar dat hoeft niet, de jongen worden op de grond verder gevoederd. Enkel als ze ergens gevaarlijk op straat zitten of als er een jong gewond is, moet je ingrijpen.” De avonturen in het slechtvalknest, kan je gedurende het broedseizoen nog verder volgen via een livestream.