Tel- en stembureaus samenstellen gebeurt niet langer per brief

Er komen verkiezingen aan en om de tel- en stembureaus samen te stellen, verstuurt een gemeente bijna 1.200 brieven. Dat kan anders dachten ze in de gemeente Lennik en samen met het autonoom provinciebedrijf VERA digitaliseerden ze het proces.

Bij de vorige verkiezingen verstuurden steden en gemeenten nog duizenden brieven om tel- en stembureaus samen te stellen zodat er tellers en bijzitters zijn. De gemeente Lennik verbeterde en digitaliseerde het systeem, samen met Beveren, Lier, Meise, Sint-Pieters-Leeuw, Torhout en Wetteren. Zij versturen hun uitnodigingen digitaal, wat een hele besparing is in kosten en werkuren. Om het hele project in goede banen te leiden, keek trekker Lennik naar VERA, het autonoom provinciebedrijf van Vlaams-Brabant dat lokale besturen ondersteunt in IT, digitalisering en e-government.

“Onze gemeente zet vol overtuiging in op digitalisering”, klinkt het bij Lenniks burgemeester Irina De Knop (LB). “Voor ons is digitalisering van dienstverlening niet alleen een middel om administratieve processen te vereenvoudigen en efficiënter te maken, maar ook om de klantvriendelijkheid en tijdswinst voor onze burgers te verhogen.”

“Met twee verkiezingen in het verschiet, die een enorme papieren workflow met zich meebrengen voor zowel de besturen als de burgers, was de oproep van het digitaliseringsproject ‘Gemeente zonder Gemeentehuis’ de ideale gelegenheid om dit te digitaliseren. En met succes: twee op de drie gemeentes maken vandaag gebruik van de toepassing, en één op de twee digitaal aangeschreven burgers antwoordt digitaal. We kunnen dus met recht van een geslaagd traject spreken”, besluit de burgemeester.

Quasi elke gemeente in Vlaams-Brabant stelt ondertussen de tel- en stembureaus digitaal samen. Die uitnodiging daarvoor krijgt de burger via Mijn Burgerprofiel of de e-box. Wie niet tijdig antwoordt op die uitnodiging, krijgt alsnog een fysieke brief en dan gaat het proces gewoon zo verder. Elke burger kan kiezen om van analoog naar digitaal te gaan of omgekeerd, afhankelijk van hun voorkeur. 

Topartikels bij Goeiedag.be