Oppositie draagt Gronckelman Emiel voor als nieuwe ereburger, meerderheid wacht af of er nog kandidaten voorgedragen worden

Wordt Belleman Emiel Walravens de volgende ereburger van Lennik? Als het van oppositieraadslid Erik O (L²) afhangt wel, maar de meerderheid wil voorlopig afwachten of er nog andere kandidaten voorgedragen worden.

Het is ondertussen al sinds 2013 geleden dat er in Lennik nog een ereburger bij kwam. Toen viel Godelieve Eeckhout die eer te beurt. In 2014 werd het reglement aangepast, zodat de eretitel slechts om de zes jaar en telkens aan het einde van de legislatuur kon worden toegekend.

“Maar bij het einde van de vorige legislatuur werd er geen enkele kandidaat voorgedragen. Het is tijd om deze oude traditie opnieuw op te nemen”, vindt oppositieraadslid Erik O (Lennik²). Die kandidaat moet volgens Erik O een belichaming zijn van de gemeente Lennik, erom bekend staan om de gemeente in het binnen- en buitenland bekend te maken en aanwezig zijn op belangrijke activiteiten in de gemeente.

Erik O vond dan ook al de geknipte kandidaat als nieuwe ereburger. “Emiel Roger Walravens, beter bekend als onze Gronckelman of de Belleman, voldoet aan alle criteria. Hij werd in 2007 benoemd als Gronckelman en trad dan ook toe tot de Gilde van de Bellemannen. Hij organiseerde in Lennik al eens het Belgisch kampioenschap voor Bellemannen en luistert met zijn thuisroep iedere speciale gebeurtenis in Lennik op.”

De gemeenteraad keurde woensdagavond unaniem het punt goed om dit jaar nog een nieuwe ereburger te kiezen, weliswaar zonder de kandidatuur van de Gronckelman te steunen. “We kennen hem uiteraard allemaal en hij is een goede kandidaat. Maar er is een reglement dat stelt dat de kandidaten via de adviesraden moeten worden voorgedragen”, stelt schepen van Vrije Tijd Johan Limbourg (LB).

Volgens de schepen was het voorstel van Erik O wel een goede wake-upcall om een lijst met mogelijke kandidaten op te stellen, waaruit later dit jaar dan een ereburger gekozen kan worden. “Zo kan elke burger nu nog een kandidaat insturen”, aldus de schepen.

Topartikels editie Dilbeek-Ternat-Pajottenland