Natuurpunt Ternat boos om geklepelde spoorwegberm bij start paddentrek

In de Reukenstraat in Ternat lieten de gemeentelijke milieudienst en de inspecteur van het agentschap Natuur en Bos (ANB) dinsdagmorgen klepelwerken aan de spoorwegbermen stilleggen.

Enkele buurtbewoners hadden bij de milieudienst gemeld dat deze werken waren begonnen.

Natuurpunt Ternat is niet te spreken over dit voorval, want de Reukenstraat is één van de belangrijkste sites voor de jaarlijkse paddentrek. De milieuorganisatie spreekt van een ondoordachte actie.

‘Jaarlijkse worden hier vele honderden padden en salamanders overgezet. Vrijwilligers van Natuurpunt plaatsten zelfs schermen langs de weg om deze amfibieën een handje te helpen’, zegt Dirk Cieters van de Amfibieënwerkgroep Natuurpunt Ternat.

‘De reden om dit gedeelte te klepelen blijft voor Natuurpunt een raadsel. Sommige gedeelten van de berm beginnen in te zakken als gevolg van het rotten van de wortels en het frezen van de grond.’

‘Geklepeld op vraag van gemeente’

Navraag bij de aannemer, die werkt in opdracht van spoorwegbeheerder Infrabel, leert echter dat de opdracht om te klepelen er kwam op vraag van de Ternatse schepen van Openbare Werken Jozef Borremans (LVB).

‘Ik liet inderdaad vijf of zes weken geleden de vraag stellen om daar de kanten te maaien’, bevestigt Borremans. ‘Dat gebeurde op verzoek van bewoners. De Reukenstraat is een zeer smalle straat en als het groen de straat overwoekert, is er bijna geen doorkomen aan.’

‘Probleem is dat ik wel de vraag kan stellen aan Infrabel, maar ik weet nooit wanneer ze dat uitvoeren. Soms duurt het jaar eer ze dergelijke vragen behandelen. Het onderhoud van de bermen is hun verantwoordelijkheid. Ik liet enkel de klachten overmaken.’

‘Van die paddentrek was ik niet op de hoogte. De Reukenstraat is geen doorgangsweg, ik passeer daar zelden. Maar de spoorwegbeheerder laat dat groen ook altijd te ver uitschieten. Als men het dan klepelt, is dat daar precies een slagveld.’

Schade nog af te wachten

Bij Natuurpunt Ternat houden ze hun hart vast over de gevolgen van deze actie voor de amfibieënpopulatie.

‘Het is nog te vroeg daarvoor, maar de gevolgen kunnen ingrijpend zijn. We kunnen alleen maar hopen dat er geen onomkeerbare schade werd toegebracht’, aldus Cieters.