Gemeente Dilbeek maakt werk van zorgparkeren

Binnenkort zullen alle zorgverleners in Dilbeek kunnen kortparkeren op de opritten van particulieren, net zoals dat nu al het geval is in Sint-Pieters-Leeuw en straks ook in Lennik. Gemeenteraadslid Rachid El Hajui (Vooruit) diende dit punt tijdens de afgelopen Dilbeekse gemeenteraad in. Welzijnsschepen Walter Zelderloo (Open Vld) meldde dat de gemeente hier al enkele maanden werk van aan het maken is.

Zorgverstrekkers hebben bij huisbezoeken vaak moeite om snel een parkeerplaats in de buurt te vinden. Zo gaat er kostbare tijd verloren die voor thuisverzorging en -verpleging van een pati√ęnt gebruikt had kunnen worden. Zeker in coronatijden zijn de parkeerplaatsen vaak nog schaarser. Om dit probleem te verhelpen, hebben een aantal steden en gemeenten een systeem van ‚Äėzorgparkeren‚Äô uitgewerkt. ‚ÄúHierbij geven bewoners aan zorgverstrekkers de toestemming om de beschikbare parkeerruimte voor hun garage of oprit te gebruiken wanneer die in de buurt een pati√ęnt moeten gaan verzorgen‚ÄĚ, legt El Hajui uit. ‚ÄúZe duiden deze parkeerplaats aan door een sticker op een zichtbare plaats aan te brengen. De zorgverstrekker maakt zichzelf kenbaar door een hiervoor voorziene kaart met telefoonnummer aan de voorruit te leggen.‚ÄĚ

Team ouderenwelzijn

Volgens welzijnsschepen Walter Zelderloo werd dat initiatief al opgestart op 30 juli 2020. Een thuisverpleger uit de gemeente liet toen al uitschijnen dat er onvoldoende parkeerplaatsen beschikbaar waren bij het huis waar de persoon moest zijn. ‚ÄúOnze team ouderenwelzijn heeft dan ook meteen hun schouders gezet onder het initiatief van zorgparkeren‚ÄĚ, legt hij uit. ‚ÄúHet stappenplan voor dit dossier is alvast klaar. We kiezen ervoor om geen groot nodenonderzoek te doen aangezien we al met zekerheid weten dat er een grote vraag naar is. Voor een concrete uitwerking zitten we de komende weken samen met verschillende diensten.‚ÄĚ Zo wordt er nog bekeken waar de stickers beschikbaar zullen zijn en welk reglement er wordt toegepast.

Over het ingediende agendapunt van Rachid El Hajui (Vooruit) werd daarom dan ook niet gestemd. Er wordt gehoopt om te kunnen starten na de zomervakantie.