11 sluikstorters gefilmd op carpoolparking: gemeente vraagt oplossing aan Vlaams Gewest

De carpoolparking in Meise is een doorn in het oog van het gemeentelijk sluikstortbeleid. Sinds kort wordt er een mobiele camera ingezet. Op anderhalve maand werden al 11 sluikstorters gefilmd. De gemeente vraagt echter dat het Vlaams Gewest de zaken in handen neemt.

De carpoolparking langs de 12 wordt beheerd door het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). “Zij zijn dan ook verantwoordelijk voor het opruimen van de sluikstorten op die plek”, zegt milieuschepen Jonathan De Valck (N-VA). “Jammer genoeg duurt het vaak dagen of zelfs weken vooraleer de sluikstorten daar worden opgeruimd. De kostprijs daarvan is zo’n 16.500 euro per jaar.”

Dit staat volgens De Valck in contrast men wat de gemeente via Incovo probeert te doen. “Incovo doet haar best om sluikstorten na elke melding binnen de 24 tot 48 uren op te ruimen. Op die manier proberen we alles zo proper mogelijk te houden op gemeentelijk grondgebied en anderen niet op hetzelfde idee te brengen. Want waar er veel afval ligt is men sneller geneigd om er ander afval bij te gooien. Daarnaast doet Incovo zware inspanningen via een afvalcoach, via extra sluikstortcamera’s, manuele controles van de sluikstorten en via sensibilisering wat mogelijk is om sluikstorters te betrappen en te beboeten.”

Ondanks het feit dat de carpoolparking in Meise geen gemeentelijke bevoegdheid is, komen er toch vele klachten over bij de gemeente. Heel vaak gaan die klachten over de vele sluikstorten die er dagen- tot wekenlang blijven liggen. “Al jaren kaart de gemeente het probleem aan bij het AWV, en al jaren blijven we op onze honger qua oplossingen. Hoewel de parking niet onder gemeentelijke verantwoordelijkheid valt, heeft Incovo er nu toch tijdelijk een verplaatsbare sluikstortcamera geplaatst. Het resultaat liegt niet. Er werden 11 vaststellingen van sluikstortingen op anderhalve maand tijd, en dat op slechts een deel van de parking. Als men er sluikstorters wil betrappen, is dat dus zeker mogelijk. We weten dat AWV op andere parkings proefprojecten doet om sluikstorten aan te pakken. Waarom dan niet in Meise?”

Om nu eindelijk schot in de zaak te krijgen schreef de gemeente bevoegd minister Lydia Peeters (Open VLD) aan met de vraag een oplossing te zoeken.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise