Gezin ontwikkelt blokkendoos en 3D-platform om kinderen wetenschap en techniek bij te leren

Om de lange lockdown door te komen waarbij de drie kinderen van An Braeken (40) en Maarten Dequanter (42) uit Zellik wekenlang thuis zaten zonder echte schooltaken, werden de bouwdozen bovengehaald. “Naast de vele kant-en-klare bouwpakketten namen we met het gezin ook deel aan de OneMotorChallenge van techniekacademie.be. En het viel me meteen op dat de kinderen via de plannetjes wel alles snel konden bouwen, maar ze bleken de techniek achter de ontwerpen niet te begrijpen. En dus kwam het idee of we niet iets eenvoudig konden bouwen met weinig blokken”, legt Maarten uit.

Een kolfje naar de hand van beide ouders. Zo is An professor wiskunde en informatica aan de VUB. Maarten werkt dan weer aan de Erasmushogeschool waar hij netwerk en programmeren geeft aan de studenten IoT (Internet of Things). Daarnaast is hij ook aan de slag bij heel wat wetenschappelijke projecten. Maar om hun idee te ontwikkelen kregen ze ook de steun van hun drie kinderen Hendrik (11), Lies (10) en Willem (8). Project Heliwi schoot uit de startblokken.

En die startblokken mag je letterlijk nemen want het gezin ging aan de slag met een weldoordacht geselecteerde blokkenset bestaande uit honderd blokken. Dagenlang zaten An, Maarten, Hendrik, Lies en Willem rond de tafel met hun ontwerpen. “Ook de kinderen bedachten ontwerpen. Een helikopter, weegschaal of een foute fiets, al snel hadden we twaalf modellen. In eerste instantie was het enkel voor onszelf bedoeld, maar al snel kwamen er plannen om er iets meer mee te doen en de kennis te delen”, vertelt An.

Na maandenlang ontwerpen, had het gezin uit honderd blokken zestig modellen klaar. “Samen met de kinderen werd elk model ontleed en werd het stappenplan in 3D uitgetekend. Daarvoor ontwikkelde ik een website waarop alle ontwerpen staan. Iedereen kan een achttal modellen raadplegen en experimenteren met de 3D interactieve bouwomgeving. Als je het leuk vindt en thuis niet over de nodige blokken beschikt, kan je onze blokkendoos met honderd blokjes bestellen, met al dan niet onbeperkte toegang tot het 3D-platform met alle modellen. Sinds kort kunnen gezinnen maar ook scholen hun bouwblokken bestellen. We kregen alvast veel positieve reacties.”

5.000 pakketten

Het gezin hoopt vele kinderen, maar ook ouders warm te maken voor hun concept, want op hun zolder staan 5.000 pakketten met telkens honderd blokjes te wachten. “We willen hiermee de mechaniek en techniek achter bouwmodellen maar ook reële voorwerpen uitleggen. Onze kinderen staan nu stil bij de techniek achter elk toestel. Hun niveau is echt gestegen, met de blokkendoos kunnen ze nu zelf al mechanische dingen ontwerpen”, aldus Maarten. Betaalbaarheid en duurzaamheid staan centraal. “Het is een kleine doos, maar een doos met veel mogelijkheden. We hebben er ook recent een gezelschapsversievariant bij bedacht en hebben nog veel plannen met onze doos.”

Nu willen ze het project lokaal lanceren bij gezinnen met kinderen vanaf het eerste leerjaar tot en met het tweede middelbaar. “Maar ook scholen hopen we te bereiken”, zegt An. “We willen workshops organiseren zodat leerkrachten ermee aan de slag kunnen gaan. Het kan helpen om jonge kinderen al mechaniek en techniek bij te brengen en zo meer kinderen voor wetenschappelijke richtingen te laten kiezen. Wij hebben tijdens de lockdown alvast genoten van het gepuzzel met onze blokken. Het was tof en relaxerend maar ook met een educatief doel erachter.”

Wie meer info wil over het project of een bouwdoos wil bestellen kan terecht op www.heliwi.com

Topartikels bij Goeiedag.be