150 nieuwe ‘Propere Burgers’ sinds begin coronacrisis

Corona heeft al veel leed berokkend, maar voor de natuur hadden de maatregelen toch één positief effect: een spectaculaire toename van het aantal zwerfvuilvrijwilligers bij afvalintercommunales Incovo en Interza.

“Het voorjaar is traditioneel een periode waarin veel mensen zich registreren als Propere Burger bij onze zwerfvuilwerking ‘Proper Verzet’”, vertelt vrijwilligerscoach Marijke Doms. “Maar dit jaar is de groei echt buitengewoon. De jaarlijkse, gemeentelijke opruimacties werden afgelast, net zoals zowat alle andere vrijetijdsactiviteiten. Mensen gingen dus extra veel wandelen in de natuur. Het zwerfvuil dat ze daar zagen, heeft 150 van hen overtuigd om Propere Burger te worden.”

“Bij Incovo en Interza zijn we alvast heel blij omwille van al dat engagement. Verschillende oudere propere burgers hebben om gezondheidsredenen hun opruimactiviteiten dit jaar gepauzeerd. Dankzij de vele nieuwe mensen werd in 2020 toch al meer dan 6 ton zwerfvuil uit de natuur halen door het Proper Verzet. Een groot deel daarvan bestond uit hygiënisch materiaal als mondmaskers en handschoenen. Dat is dan weer een negatief gevolg van Corona. Erg jammer.’

Kandidaat-Propere Burgers kunnen zich steeds aanmelden bij hun intercommunale of de milieudienst van hun gemeente. Ze ontvangen gratis opruimmateriaal en een vrijwilligersverzekering, Interza en Incovo komen gevulde zwerfvuilzakken ophalen aan huis.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise