Pepingen krijgt eindelijk multisport-omgeving

De plannen voor de bouw van een sporthal dateren al van 1978. Het toenmalige gemeentebestuur deed al eens een studie naar de bouw van het sportcomplex, maar de plannen bleven onaangeroerd. Tussen 2007 en 2013 kreeg werd het project steeds concreter, maar kende ook hier net geen uitvoering voor het einde van die legislatuur. Wanneer Eddy Timmermans (LVB) burgemeester werd, werden de plannen in gereedheid gebracht om de sporthal op het tweede terrein van FC Pepingen op te trekken waarna een oefenveld voor de club zou worden aangelegd. Het totale kostenplaatje werd geraamd op zo’n 3 miljoen euro.

Het project ligt echter erg gevoelig en werd de afgelopen jaren stevig onderzocht. Al stond die uitvoering bijna een jaar geleden op een enorm laag pitje. Wat bleek? De realisatie van een sporthal zou een te groot financieel plaatje met zich meebrengen, en ook de partners die hieraan zouden willen meewerken waren moeilijk te vinden.

Multisportomgeving

Op de recentste Pepingse gemeenteraad werd het project dan toch opnieuw leven ingeblazen. Er werd namelijk een toevoeging goedgekeurd aan de bestaande samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente en vzw SK Pepingen-Halle. Die maakt het mogelijk om op de site in Pepingen – op het huidige gravelterrein van de voetbalclub – een nieuwe multisportomgeving te realiseren. Die zal ruimte bieden aan onder andere padel, beachvolleybal en outdoor fitness. Het schepencollege van Pepingen keurde eerder al een omgevingsvergunning voor dit initiatief goed.

Geen overdekte sporthal

“De sportvraag is danig geëvolueerd de laatste jaren en als gemeente is het belangrijk om daarop in te spelen”, laat schepen van Sport Saskia Beeckmans weten. “De uitbreiding van deze overeenkomst is het startpunt voor de uitbouw van een bijkomend gevarieerd sportaanbod in Pepingen dat ook voor de sporter die niet in clubverband sport toegankelijk is. We bieden voortaan ook ruimte aan nieuwe en populaire sporten zoals padel in open lucht. Daar is het terrein aansluitend op de huidige voetbalterreinen ideaal voor. Zo zetten we eindelijk ook een stap vooruit in het lange debat over een Pepingse sporthal. Het heeft geen zin om de gemeente in een pak schulden te stoppen nu duidelijk is dat private partners niet geïnteresseerd zijn om te investeren in een overdekte sporthal op deze site. De beperkte oppervlakte en het grote aanbod van overdekte sporthallen in de buurt zal daar zeker een rol in spelen.”

Met SK Pepingen-Halle en de BV Haylie als gemotiveerde partners is er nu een realistisch en veelzijdig project op maat van de plattelandsgemeente, op een site die al jaren niet meer gebruikt wordt. Deze multisport-omgeving sluit dan ook aan bij de bestaande sportinfrastructuur en biedt een meerwaarde voor sporters. Als alles volgens plan gaat zullen de padelterreinen in mei van dit jaar speelklaar. De overige terreinen zullen in mei van volgend jaar klaar zijn.

Topartikels editie Dilbeek-Ternat-Pajottenland