Kunstwerken Plantentuin krijgen tweede leven

Drie kunstwerken die op één van de vijvers van de Plantentuin van Meise lagen, krijgen een nieuw leven. Het gaat om halve cirkels die lotusbloemen voorstellen. Ze dateren uit 1995 en kostten destijds tienduizenden euro’s.

Vorig jaar werd door de raad van bestuur van Plantentuin Meise beslist om de beelden in polyester “Lotus I, II & III”, gemaakt door Hilde Van Sumere, niet langer te blijven onderhouden, wegens onhaalbaar. De beelden dateren uit de jaren ’90. Ze werden een aantal keer gerestaureerd en schoongemaakt, maar de tand des tijds eiste duidelijk zijn tol en restauratie ter plekke bleek erg moeilijk, ook al omwille van de ecologische functie die de vijver krijgt in het nieuwe domeinbeheersplan. De Plantentuin kreeg ook af en toe opmerkingen van bezoekers die vonden dat ze de vijver waarin ze lagen, ontsierden.

De Plantentuin werd gecontacteerd door Verbeke Foundation, die interesse toonden om de beelden over te nemen. Verbeke Foundation is een private kunstsite waar cultuur, natuur en ecologie samen komen.

Afgelopen zaterdag 18 januari liet kunstverzamelaar Geert Verbeke met een telescopische kraan de beelden uit de vijver lichten en werden ze op transport gezet richting Kemzeke. Daar zullen ze na restauratie hun nieuwe stek krijgen op de vijver van het 12 hectare natuurgebied dat tevens één van de grootste privé-initiatieven voor hedendaagse kunst in Europa is.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise