QR-codes in het Pajotse landschap linken naar Wikipedia

QR-codes linken je in het Pajotse landschap en de Zennevallei vanaf nu door naar artikels over erfgoed en landschap op Wikipedia. Dankzij de technologie van QR-pedia laadt het artikel meteen in de taal van het toestel dat de QR-code scant. In Herne, Roosdaal en Ternat kan je ondertussen de eerste codes scannen.

QR-PZ is een project om QR-codes in het landschap van Pajottenland en Zennevallei te integreren. Dit met als doel om erfgoed en natuur te ontsluiten op een respectvolle manier tegenover haar omgeving. Met dit project kunnen gemeenten of andere initiatiefnemers de verhalen achter deze plekken delen met hun bewoners en bezoekers. “De bordjes met de QR-codes hebben als groot voordeel dat ze klein en voorzien zijn van een uniforme en tijdloze vormgeving”, zegt Tineke Moonens, cultuurbeleidscoördinator in Herne. “Op deze manier verstoren ze het landschap niet en gedrukt als sticker kunnen ze ook op bestaande borden worden aangebracht.”

Het draaiboek werd geoptimaliseerd in samenwerking met de gemeente Herne, waar je sinds mei al 12 bordjes kan scannen. “Het adviesplatform vrije tijd was meteen gewonnen voor deze QR-codes”, aldus bevoegd schepen Sandra Dero (CD&V). “Om te bepalen op welke plaatsen deze zouden komen, stelden ze een lijst op met erfgoedplekken waartussen de inwoners konden kiezen. De resultaten van de enquête bij de inwoners gaven ons een goed beeld van welke locaties een QR-code verdienen. Door de QR-codes wordt wandelen nu nog leuker en kom je heel wat te weten over de bezienswaardigheden op je pad.”

Wie graag wil leren werken met de QR-codes, kan deelnemen aan de workshop van Avansa op zaterdagvoormiddag 29 mei in Herne. Inschrijven voor de workshop kan via de website van Avansa. 

Topartikels editie Dilbeek-Ternat-Pajottenland