Van het vliegtuig naar de Luminor: ex-stewards Steven en Marc nemen iconisch café over

De opening van de terrassen in de horeca is meteen ook dé grote dag voor Steven Vander Elst (43) en Marc Schoonjans (46). Als gloednieuwe uitbaters van het iconische café Luminor op de Grote Markt wordt het voor hen dan ook extra spannend. De twee maken een serieuze carrièreswitch. Ze werkten sinds eind jaren ‘90 als steward bij Brussels Airlines.

Vorige zomer maakten Christian Maes en Sandra Egels bekend dat ze hun café Luminor gingen overlaten na aanhoudende gezondheidsperikelen. In het najaar al kwamen Steven en Marc op de proppen als mogelijke overnemers en alles was vrij snel in kannen en kruiken.

“We hebben een 25-tal jaar gewerkt bij Brussels Airlines”, vertelt Marc. “Op de lange afstandsvluchten waren wij op het laatste allebei ‘chef de cabine’. Maar door corona hebben we een hele tijd thuis thuisgezeten in technische werkloosheid. Dan begin je al eens na te denken over wat je ooit nog zou willen doen in het leven en dus hebben we beslist om het roer radicaal om te gooien.”

“Voor mij is het altijd een droom geweest om ooit een eigen zaak te hebben”, vervolgt Steven. “Aangezien de situatie in de luchtvaart zo onstabiel was hebben we alles eens goed afgewogen en toch de stap gezet.”

Ondanks het slechte gesternte van corona dus. “We koesterden de hoop om vrij snel te kunnen openen maar we waren daar tegelijk ook realistisch in. We hadden een heel goede overeenkomst met de huidige eigenaars dat we pas echt gingen overnemen als de horeca terug perspectief had.” Die grote dag is nu aangebroken. “Het is spannend maar we zijn er klaar voor. We hebben het terras laten inrichten en hebben nu de laatste voorbereidingen voltooid.”

Horeca-ervaring hebben de twee, die respectievelijk uit Vilvoorde en Zellik afkomstig zijn, niet . “Ik heb in mijn jeugd veel bij een traiteur gewerkt en ook in een tea-room”, vertelt Steven. “Maar dat is ook al lang geleden.”

Geheel onbeslagen komen ze echter ook niet ten ijs. “Door onze vorige job hebben we heel veel ervaring met mensen omgaan, situaties inschatten en teams leiden, wat hier ook nodig gaat zijn. Het zit wel allemaal in diezelfde richting. Bij Brussels Airlines waren we heel service-minded en dat willen we hier doortrekken.”

Het concept van de Luminor blijft hetzelfde. “We willen vooral dat de zaak gezelligheid uitstraalt Ons credo is dan ook ‘Vilvoordse gastvrijheid’. Hier moet een minister tegen een arbeider kunnen spreken. Iedereen is gelijk.”

De twee voorzien een 12 à 13-tal tafeltjes op hun terras van ongeveer vier personen, goed voor een kleine 50 man. “Het weer is afwachten uiteraard maar we hebben voldoende vuurtjes en dekentjes voorzien en ook voldoende parasols zodat iedereen ook droog zit.”

Opmerkelijk: Christian en Sandra, de vorige uitbaters gaan nog een maand mee in de zaak staan. “Zij gaan de overgang begeleiden. Het zijn voor iedereen rare tijden geweest. Het leek ons dan ook tof dat onze klanten die mensen waar ze altijd naartoe gingen nog eens terug zien.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise