Boer ziet levenswerk verloren gaan

De vierkantshoeve van boer Willy Van Ongeval (74) uit Gooik is woensdagnamiddag volledig uitgebrand. Toen de man terugkwam van de winkel, zag hij zijn levenswerk in de vlammen opgaan en barstte hij in tranen uit. Gelukkig konden buren zijn zus nog tijdig uit het woongedeelte halen.

Het vuur in de Berghomstraat werd door buren kort na de 16 uur opgemerkt.

‘Mijn moeder zag vlammen en rook aan de boerderij’, vertelt buurjongen Nicolas. ‘We zijn meteen naar daar gelopen en er heerste paniek. Ook een andere buurvrouw was intussen al ter plaatse. We wisten niet of er nog iemand binnen was. Ik wilde naar binnen lopen om te gaan kijken, maar mijn moeder hield mij tegen omdat het te gevaarlijk was. De andere buurvrouw is dan uiteindelijk gaan kijken waar de zus van Willy nog binnen zat. We hebben haar naar buiten geholpen.’

De zus van Willy kwam dagelijks naar de boerderij om haar broer te helpen. Willy bleek op dat moment niet aanwezig. Hij was naar het naburige Pepingen getrokken om in de AVEVE van zijn neef meststoffen te gaan kopen. Toen hij aan zijn woning aankwam en zag hoe hevig het vuur woedde, barstte hij in tranen uit. Hij werd meteen omringd door buren, familie en verplegend personeel. Willy was zo geëmotioneerd dat hij even ook zuurstof toegediend kreeg.

‘Hij wilde bij aankomst altijd naar binnen lopen maar ik heb hem kunnen tegenhouden’, vertelt Nicolas.

Stal ingestort

Het vuur moet al een hele tijd gewoed hebben, vooraleer het opgemerkt werd. ‘Toen wij ter plaatse kwamen, was de grote stal al volledig uitgebrand en gedeeltelijk ingestort’, zegt majoor Koen Roesems van de brandweerzone.

‘Het vuur was wel al doorgelopen naar een andere stal, waarvan het dak in brand stond. We hebben de vlammen daar kunnen afsnijden zodat het vuur het woongedeelte niet raakte en er daar dan ook geen schade is.’

Tijdens de bluswerken stortte de grote schuur verder in. Ondermeer het houten dak kwam volledig naar beneden doordat de houten balken in brand waren gevlogen. Om veiligheidsredenen haalde de brandweer een puntgevel naar beneden.

Voor veehouder Willy is het al de tweede tegenslag op korte tijd. ‘Nog niet zo lang geleden liet zuivelproducent Olympia weten dat ze bij hem niet meer kwamen omdat hij te weinig melk aanleverde’, zegt een buur.

‘Maar hij bleef maar verder boeren, dik tegen de zin van zijn familie. Zij hebben altijd gevreesd dat er iets ging gebeuren als hij bij de koeien in de wei liep. Nu is zijn boerderij jammer genoeg volledig verloren.’

Flessen water

Burgemeester Michel Doomst looft het optreden van alle buren die enerzijds de zus van Willy naar buiten haalden, maar ook geholpen hebben om nog enkele koeien die aan de boerderij stonden naar een andere weide te brengen.

Om de brandweermannen en buren een hart onder de riem te steken, ging Doomst zelf naar de winkel achter flessen water, die bij het warme weer zeer welkom waren voor alle helpende handen. De oorzaak van de brand is voorlopig nog onbekend. Bewoner Willy bracht de avond en nacht door bij familie.

Topartikels editie Dilbeek-Ternat-Pajottenland