Peiling Dilbeek: verlies voor Open VLD

Op basis van onze resultaten krijgen we volgende zetelverdeling: Open VLD 10 (-3), N-VA 8 (-), CD&V 5, UF 5 (+1), Groen-sp.a 4 (+1), DNA 2, Vlaams Belang 1. In onze berekening gaat de laatste zetel naar Groen-sp.a. Als hij niet naar deze partij zou zijn gegaan, dan viel hij te beurt aan de Open VLD.

Als onze prognose correct blijkt te zijn dan komen er twee ā€˜grote partijenā€™ uit de bus: Open VLD (als grootste partij die toch een aantal zetels moet prijsgeven) en N-VA dat licht verliest maar toch zijn aantal zetels blijft behouden. De grote verliezer zou DNA zijn dat slechts twee zetels haalt, tegenover 5 voor voormalig coalitiegenoot CD&V. Als je hun resultaten optelt dan gaan ze er wel een paar procent op vooruit maar blijft het aantal zetels op 7.Groen-sp.a wint een zetel en Vlaams Belang komt opnieuw in de gemeenteraad met 1 zetel. De Franstalige UF gaat er zowel in procenten (+1,8) als in zetels (+1) op vooruit.

Er zijn heel wat coalities mogelijk. Zelfs de huidige coalitie (N-VA/CD&V/DNA/Groen.spa) kan verder gezet worden en wint zelfs een zetel dank zij Groen-sp.a. Ā De peiling is een barometer die schets hoe de kaarten liggen in Dilbeek. Er dient rekening te worden gehouden met een mogelijke foutenmarge van 3 tot 5%.

Topartikels editie Dilbeek-Ternat-Pajottenland