Peiling Dilbeek: verlies voor Open VLD

Op basis van onze resultaten krijgen we volgende zetelverdeling: Open VLD 10 (-3), N-VA 8 (-), CD&V 5, UF 5 (+1), Groen-sp.a 4 (+1), DNA 2, Vlaams Belang 1. In onze berekening gaat de laatste zetel naar Groen-sp.a. Als hij niet naar deze partij zou zijn gegaan, dan viel hij te beurt aan de Open VLD.

Als onze prognose correct blijkt te zijn dan komen er twee ‘grote partijen’ uit de bus: Open VLD (als grootste partij die toch een aantal zetels moet prijsgeven) en N-VA dat licht verliest maar toch zijn aantal zetels blijft behouden. De grote verliezer zou DNA zijn dat slechts twee zetels haalt, tegenover 5 voor voormalig coalitiegenoot CD&V. Als je hun resultaten optelt dan gaan ze er wel een paar procent op vooruit maar blijft het aantal zetels op 7.Groen-sp.a wint een zetel en Vlaams Belang komt opnieuw in de gemeenteraad met 1 zetel. De Franstalige UF gaat er zowel in procenten (+1,8) als in zetels (+1) op vooruit.

Er zijn heel wat coalities mogelijk. Zelfs de huidige coalitie (N-VA/CD&V/DNA/Groen.spa) kan verder gezet worden en wint zelfs een zetel dank zij Groen-sp.a.  De peiling is een barometer die schets hoe de kaarten liggen in Dilbeek. Er dient rekening te worden gehouden met een mogelijke foutenmarge van 3 tot 5%.

Topartikels editie Dilbeek-Ternat-Pajottenland