Het halve dorp was op zoek naar ontsnapte ara Mara, na vier dagen werd de kleurrijke vogel gevonden door een kapster

Goed nieuws uit Asse: daar was begin vorige week een blauw-gele ara ontsnapt uit een tuin. Het dier werd nog verschillende keren gespot maar kon nooit gevangen worden. Tot de papegaai zaterdag opdook bij een kapster en het diertje gevangen kon worden.

De kracht van sociale media is afgelopen weekend nog maar eens duidelijk geworden. Vorige week namelijk was Mara, een ara ararauna of blauw-gele ara, ontsnapt uit de tuin van de moeder van Hafida. “Ze was geschrokken door een geluid en omdat mijn moeder het tuinhek had opengezet, kon Mara ontsnappen”, vertelt Hafida.

De papegaai was met de hand grootgebracht en leefde in de woning van Hafida’s mama, dus het diertje zou een verblijf in het wild onmogelijk overleven. “We deden bij de politie aangifte van de verdwijning, hingen overal in de buurt posters op en schakelden ook de sociale media in.” Via de Facebookgroep ‘Leven in Asse’ werd de familie van Hafida op de hoogte gehouden elke keer wanneer Mara ergens opdook.

“Dankzij de solidariteit van de buurt konden we contact blijven houden met Mara. Zo wist ze dat we haar niet in de steek zouden laten. Maar omdat ze hoog in de bomen bleef zitten en niet naar beneden durfde komen, was het niet makkelijk voor haar. We schakelden drie keer de brandweer in, maar ondanks hun hulp mislukten de reddingspogingen telkens.”

Hafida en haar moeder deden er dus alles aan om Mara terug te krijgen en gaven ook nooit de hoop op. Maar na vier dagen begon de tijd toch te dringen voor het beestje. “Zaterdagochtend belden verschillende mensen mij en stuurden berichtjes om ons te laten weten dat Mara bij een kapsalon in de Prieelstraat was opgemerkt.”

De kapster ontfermde zich meteen over het verzwakte en wanhopige diertje. In afwachting van de komst van Hafida en haar familie kreeg Mara er zelfs een koekje. “We kunnen deze dame niet genoeg bedanken”, zegt Hafida. “Toen we aankwamen, was het een echte hereniging tussen mijn moeder en haar baby.” 

Vandaag is Mara nog steeds een beetje moe en gedesoriënteerd van haar avontuur. “Ze is stiller is dan normaal, maar ze is nog steeds blij om thuis te zijn. Warm en dicht bij de mensen die van haar houden. Vandaag (maandag) trekken we naar de dierenarts voor een controle om er zeker van te zijn dat alles in orde is met haar.”

Hafida en haar moeder willen nu iedereen bedanken die hen de afgelopen dagen tips hebben bezorgd over Mara en zo gezorgd hebben voor de goede afloop. “We hebben Mara zelf ongeveer drie jaar geleden gekregen. Voordien leefde ze in een tehuis waar ze mishandeld werd en ongelukkig was. Daarom heeft ze nu veel zorg nodig. Voor mij hoort een exotisch dier vrij te leven in zijn natuurlijke habitat en de handel in deze dieren zou bij de bron verboden moeten worden” is Hafida streng.

Nu is Mara lid van Hafida’s familie. “We houden van haar en ze is hier gelukkig. Hopelijk gaat ze nog een lang en gelukkig leven tegemoet.”

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk