François ‘Swaiken’ Van Campenhout overleden (25-1-1952 – 7-5-2024)

“Dag Eric” “Dag Francois” Hoe dikwijls hebben onze wegen mekaar niet gekruist? Iedereen zei Swaiken, maar ik hield vast aan François, Swaiken Van Campenhout. Van jongsaf kenden we mekaar en de goeiendag en de babbel over alles en nog wat, is altijd intact gebleven!

De man die iedereen kende en deel uitmaakte van het Merchtems leven is niet meer. In juni van vorig jaar kreeg hij een zware diagnose te horen. Kanker had hem te pakken gekregen en die ziekte zou hem niet meer loslaten. Begin april 2024 werd hij opgenomen in het OLV Ziekenhuis te Aalst. Twee weken geleden kwam hij naar de palliatieve afdeling van Campus Asse. Daar is hij maandagnacht op 7 mei overleden.

Swaiken was lid van heel wat verenigingen en organiseerde tal van evenementen. Een greep uit de verenigingen zijn onder meer de kaatsers van De Prinsen van Oranje, voetbalclub Hoger Op Merchtem en Bleuken, De Lustige Wandelaars en wandelclub Merchtem Boven. Hij haalde tal artiesten naar Merchtem en hielp mee festivals opzetten, zoals Op en Top Merchtemse Rock. En vergeten we zeker al de cd- en platenbeurzen niet alsook de rommelmarkten die hij samen met dochter Kelly organiseerde!

De meeste mensen kennen hem echter uit de Merchtemse bibliotheek. Een boek of een cd nodig, Swaiken stond meteen paraat om mee te zoeken en zonder een groet kwam je er niet buiten! Zijn mooiste passage was echter die in het Merchtemse station. Toen de NMBS het station in 2011 sloot, vond men Swaiken, die toen al jaren voor de gemeente werkte, bereid om dat tijdens de spitsuren te bemannen.

Echt zijn ding, want contact met de mensen, dat was zijn lang leven. Je kon bij hem terecht voor alle info en ook in het station ontbrak het hem niet aan initiatieven om de boel op te fleuren. Een kleine bibliotheek of met een vleugje Eddy Wally-muziek de trein opstappen, het kon er allemaal. Ook na zijn pensioen bleef hij er nog een tijdje actief.

“François, mijn wanten liggen nog op mijn fiets onder het afdak van het station. Kan je eens kijken aub?” Twee minuten later: “Geen probleem, kom ze morgen maar halen.”

Swaiken is er nu niet meer, maar van één ding ben ik zeker, namelijk dat men hierboven weldra meer zal wandelen en dat er vroeg of laat voor de poort van Sint-Pieter een rommelmarkt zal georganiseerd worden! Dag vriend Swaiken! (eb)

Foto Swaiken aan station: copyright Mozkito

De afscheidsplechtigheid van Swaiken gaat door in de aula van Gaandeweg te Merchtem op dinsdag 14 mei 2024 om 9.30 uur.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk