Stadhuis van Vilvoorde geëvacueerd na bommelding tijdens intercultureel evenement: “Duidelijk racistische motieven”

In Vilvoorde is woensdagavond het stadhuis ontruimd na een bommelding door enkele onverlaten die waren binnengedrongen op een intercultureel evenement. Ruim 300 mensen werden uiteindelijk geëvacueerd. Het parket is een onderzoek gestart.

De avond was het resultaat van een samenwerking van de vzw 1001 Schakels, de Amerikaanse ambassade en de stad. “Het event kaderde in soort culturele samenwerking die de idee van verbondenheid en de kracht van diversiteit onderlijnt”, legt burgemeester Hans Bonte (Vooruit) uit. “Een uitvloeisel uiteindelijk van de samenwerking rond preventie rond radicalisme. Het resultaat was een zeer geslaagde avond met een jazzgroep uit Detroit aangevuld met 25-tal jongeren en kinderen tussen 12 en 25 jaar die elkaar versterkten. Er was ook een delegatie van de Amerikaanse ambassade, waaronder waarnemend ambassadeur Tim Richardson, en verder voor het overgrote deel mama’s en papa’s, het merendeel van allochtone afkomst. Daarna was ook een uitgebreide receptie voorzien.”

Rond 21.45 uur ontstond er tumult. “Twee gasten waren de feestzaal binnengedrongen. Ze hebben wat eten en drank gestolen en gedroegen zich onbeschoft tegen enkele meisjes. Er waren geen expliciete racistische uitspraken te horen maar het was overduidelijk dat de opzet hen niet aanstond. Uiteindelijk zijn ze de houten trap afgelopen naar hun derde kompaan en daarbij hebben ze gezegd tegen een bediende dat er een bom ging ontploffen. Het spel zat uiteraard meteen op de wagen. De federale politie en de lokale politie zijn ter plekke gekomen. Iedereen werd geëvacueerd en alles werd afgezet om het stadhuis en de omgeving te screenen, ook met speurhonden getraind op explosieven. Dat heeft veel tijd gekost, tot iets na middernacht.”

De drie zijn voorlopig spoorloos. “Ze waren niet gemaskerd maar hadden een kap over hun getrokken. Wie zich wil onttrekken aan camerabewaking weet maar al te goed wat hij moet doen. Ze spraken Nederlands en zijn naar schatting rond de 30.”

Bij vzw 1001 Schakels, een initiatief voor jongeren uit kansengroepen dat zeven jaar geleden in het kader van de radicaliseringsproblematiek het daglicht zag, reageert men sereen. “We zien soms nogal negatieve en racistische reacties via sociale media maar we reageren er niet op”, zegt mede-oprichtster Fatima El Grandi. “Je moet daar gewoon geen aandacht aan schenken. We laten ons niet laten intimideren door dit soort individuen. We doen gewoon verder. Het was een koude douche na een heel mooie, positieve avond. Maar het grootste deel van het programma was gelukkig al voorbij.”

Het parket Halle-Vilvoorde bevestigt het incident. “Het stadhuis werd ontruimd en verschillende explosievenhonden kwamen ter plaatse voor een sweeping maar deze resulteerde negatief. Er is een opsporingsonderzoek opgestart werd met het oog op identificatie van de verdachte(n).

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise