Gemeente zoekt tijdelijke uitbater voor café de Liermolen

De vzw Heemschut en de gemeente Grimbergen zoeken een geschikte kandidaat voor de tijdelijke uitbating van café de Liermolen. In het najaar van 2023 gaan grote restauratiewerken op de site van start maar in afwachting daarvan is een gezellig café en terras welkom.

De Liermolen is een graanwatermolen gelegen in de mooie Maalbeekvallei, waar veel te zien en te beleven valt. Naast maaldemonstraties, gaan er ook workshops door, is er een open depot voor karren en wagens, is er een dierenweide én een café. In 1976 kocht de gemeente Grimbergen het geheel. Sinds 1980 is de Liermolen beschermd en een afdeling van het Museum voor de Oudere Technieken (het MOT).

“De gemeente Grimbergen diende met succes een dossier in voor de Liermolen in het kader van de relance-oproep ‘Erfgoed en Toerisme’”, zegt Cultuurschepen Philip Roose (N-VA). “Deze oproep richt zich naar toeristische erfgoedontsluiting en herbestemmingen van erfgoedsites tot toeristische functies. Samen met vzw Heemschut en het MOT maakt de gemeente werk van de restauratie en toeristische ontsluiting van de Liermolen.”

Het gemeentebestuur heeft grote plannen met dit mooie stukje erfgoed. “In 2023 start de gemeente Grimbergen met een grondige restauratie en herbestemming van de site Liermolen in Grimbergen”, zegt schepen van Erfgoedbeleid Karlijne Van Bree (Vernieuwing). “Ook het interieur van het cafĂ© wordt dan verbouwd. Vlaanderen reserveert voor dit project een budget van meer dan een half miljoen euro. Dankzij die steun kunnen we de site grondig aanpakken in zijn totaliteit.”

In afwachting zoeken de vzw Heemschut en het gemeentebestuur een tijdelijke uitbater voor een huur van korte duur (minstens tot 30/09/2023). Na afronding van de restauratie wordt een concessiehouder gezocht.

Het café en terras wordt bemeubeld ter beschikking gesteld in de staat waarin het zich bevindt. Er is geen keuken aanwezig voor een restaurant- of brasseriefunctie, maar de verkoop van eenvoudige snacks en versnaperingen is eventueel wel mogelijk.

Wie geĂŻnteresseerd is, kan alle criteria raadplegen op de website van het MOT (www.mot.be). Belangrijk is dat kandidaten reeds ingeschreven zijn als zelfstandige. Wie zich kandidaat wil stellen, kan dat voor 31 januari 2023.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise