Dossiervreter Van Hende zegt politiek vaarwel

Verrassing bij het indienen van de lijsten. De Vilvocraten met boegbeeld Alain Van Hende – jarenlang de luis in de pels van de meerderheid – komen niet meer op. Van Hende gooit de handdoek om diverse redenen al is hij bovenal de ‘trieste’ Vilvoordse politieke scène beu. Die verliest een dwarsligger pur sang maar wel eentje die doorgaans verduiveld goed op de hoogte was.

Alain Van Hende (57) heeft in totaal 24 jaar in de gemeenteraad gezeten. Hij onderscheidde zich voor het eerst als bikkelharde oppositieleider voor VLD nadat Jean-Luc Dehaene uittredend burgemeester Willy Cortois buitenspel zette in 2000. In 2006 liep het echter helemaal mis binnen de blauwe familie. Van Hende vond dat hij voor zijn zes jaar noeste arbeid de lijsttrekkerspositie had verdiend maar Cortois wilde van geen wijken weten. Uiteindelijk belandde de hetze drie dagen voor de verkiezingen op straat. Ondanks het feit dat Van Hende met 678 stemmen het tweede beste resultaat behaalde bij VLD-Vivant betaalde hij de rekening en werd hij toch geen schepen.

Daarna richtte hij zijn eigen partij op met de Vilvocraten. Ze behaalden drie zetels in 2012 maar belandden toch in de oppositie. Nu gooit hij dus de handdoek. “Na rijp beraad. We hadden nochtans wel voldoende kandidaten. Bedoeling was dat ik zou fungeren als lijstduwer.”

Maar zo ver komt het dus niet. Van Hende heeft naar eigen zeggen lucht gekregen van een voorakkoord waarbij de Vilvocraten sowieso weer buitenspel zouden staan. “Ik wil onze mensen dan ook een hoop frustraties en onnodige financiële kosten besparen. Ik kreeg van enkele traditionele partijen ‘oneerbare voorstellen’ om hun lijst te vervoegen, maar daarvoor bedank ik feestelijk.”

Er spelen nog andere zaken mee. “Om professionele redenen kan ik mij voor eventuele politieke mandaten nog maar moeilijk kan vrijmaken. Aangezien de meeste kandidaten amper politieke ervaring hebben leek het mij onverstandig om ze zomaar voor de leeuwen te gooien. Ook heb ik al een tijdje geleden besloten om te verhuizen uit Vilvoorde ergens de komende legislatuur en dit soort van kiezersbedrog is voor mij absoluut ‘not done’.”

Van Hende is zijn kiezers dankbaar maar verlaat de arena ook enigszins bitter. “Ik steek niet weg dat mijn beslissing mee is ingegeven door de trieste evolutie van het Vilvoordse politieke gebeuren. De gemeenteraad werd de afgelopen zes jaar verder uitgehold. Vaak worden er beslissingen doorgevoerd die haaks staan op de wil van het volk. Ook de evolutie van de politieke zeden en steeds toenemende normvervaging staan goed bestuur in de weg. De werkijver en dossierkennis van vele raadsleden en sommige leden van het schepencollege is zelfs ronduit beschamend.” Van Hende belooft wel om zijn mandaat uit te zitten tot het einde.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise