Theatermaker lanceert theaterproject met 55-plussers in CC De Ploter

Dit jaar staat er een uniek theaterproject op het programma van CC De Ploter in Sint-Katherina-Lombeek. Theatermaker Bram De Win zoekt namelijk 55-plussers waarmee hij samen een theaterstuk kan maken dat dit najaar in première gaat.

Heb je altijd al eens als acteur op de planken willen staan maar de stap nog nooit durven zetten of er nooit tijd voor gehad? Dan is het nieuwe theaterproject van theatermaker Bram De Win in CC De Ploter misschien wel iets voor jou. De theatermaker is nu op zoek naar 55-plussers om samen een voorstelling mee uit te werken. “Regisseur Bram is bezig aan zijn masteropleiding aan de Toneelacademie van Maastricht en daar maakt dit project deel van uit”, zegt Martijn Gunst, programmator bij CC De Ploter. Bram De Win heeft al de nodige theaterervaring. Zo stond hij eerder al aan de wieg van de ouderenwerking AGE on stAGE bij OPENDOEK.

Concreet zullen de deelnemende 55-plussers samen met de regisseur zelf een theaterstuk maken dat eind november in De Ploter in première gaat. “De inschrijvingen zijn nog open, het is de bedoeling dat de groep in februari een eerste keer samenkomt. Momenteel zijn er al vijftien deelnemers, maar er staat geen limiet op. Komen we aan honderd deelnemers, dan wordt er een theaterstuk gemaakt voor honderd acteurs. Ervaring is ook niet nodig”, aldus Martijn Gunst. De deelnemers van het project gaan ook niet aan de slag met een bestaand theaterstuk maar creëren iets volledig nieuw. “Het stuk zal opgesteld worden op basis van de ervaringen en inspraak van de deelnemers. Het is een beetje zoals bij ons project BORISjes, waar we hetzelfde doen met kinderen tussen zes en dertien jaar. Als cultuurhuis willen we steeds meer de kaart trekken van de eigen creaties. Zo krijg je meer participatie en kan het plaatselijk talent zich verder ontwikkelen.”

Een ander project dat daar hard op inzet, is Hartenspelers. “Een groep mensen met een verhoogde kwetsbaarheid uit onze regio is nu al enkele maanden samen met regisseur Stefan Perceval aan het repeteren voor een theaterstuk dat op 11 mei hier in première gaat”, zegt Martijn Gunst. “Iedere maandag repeteren ze samen en je ziet gewoon dat ze zich thuis voelen op het podium. Er werden veel nieuwe contacten gelegd, het is een hechte groep geworden. Het helpt ook tegen de eenzaamheid, zo repeteerden ze tijdens de kerstperiode gewoon verder. Het project wordt helemaal gefilmd zodat we het nadien in andere culturele centra kunnen promoten. Zulke projecten liggen ons ook na aan het hart. En als cultuurcentrum bereiken we zo ook nieuwe doelgroepen.”55-plussers die meer info nodig hebben of zich willen inschrijven, kunnen dat via martijngunst@ccdeploter.be.

Topartikels editie Dilbeek-Ternat-Pajottenland