Op alle invalswegen naar Lennik zijn nu trajectcontroles actief

Nu ook de vier nieuwste trajectcontroles in werking zijn, wordt op quasi elke invalsweg naar Lennik permanent de snelheid gemeten. Op termijn komen er ook nog tonnagebeperkingen bij. “Dat is nodig om de schoolomgevingen veiliger te maken.”

“Een gewaarschuwde automobilist is er twee waard. Vergeet jouw snelheid niet aan te passen wanneer je rijdt op de Negenbunderstraat, Gustaaf Van der Steenstraat, Frans Van der Steenstraat of Gustaaf Breynaertstraat.” Met die Facebookpost laat de gemeente Lennik weten dat de vier nieuwste trajectcontroles op haar grondgebied nu ook actief zijn. Eerder werd de snelheid via trajectcontroles al permanent gemeten op de Joseph Vandenbosschestraat, Schapenstraat en Brusselsestraat.

“De nieuwe trajectcontroles werden al even getest en na een softwareprobleem zijn ze nu volledig actief”, bevestigt de Lennikse schepen van Mobiliteit Yves De Muylder (CD&V). Er worden dus voortaan boetes uitgeschreven voor wie er te snel rijdt, en dat in beide richtingen. “De kinderziektes moesten er eerst uit voor het systeem echt kon werken.”

De nieuwe trajectcontroles zullen binnenkort overigens meer kunnen dan enkel op snelheid controleren. “We krijgen veel klachten over toenemend vrachtverkeer in het centrum van Lennik. Daarom zullen de camera’s ook het tonnageverbod kunnen controleren dat we gaan invoeren. Enkel lokaal vrachtverkeer mag het centrum nog in, doorgaand vrachtverkeer moet via de gewestwegen rijden.”

Op quasi elke invalsweg naar Lennik is er nu een cameracontrole actief. “Het lijkt een beetje op Big Brother ja”, zegt schepen De Muylder. “Maar dat is nodig om de verkeersveiligheid aan de schoolomgevingen te verhogen. We willen het centrum teruggeven aan de inwoners.” Lennik betaalde de investering overigens niet volledig zelf maar ging in zee met een private partner. “Een deel van de boetes gaat dus inderdaad naar hen. Maar het is duidelijk dat de snelheid in zones met trajectcontroles na enkele maanden drastisch naar omlaag gaat.”

Topartikels editie Dilbeek-Ternat-Pajottenland