MidWinter keert terug in Sint-Katherina-Lombeek

Sint-Katherina-Lombeek maakt zich op voor MidWinter. Het gratis dorpsfeest in de winter bestaat vijftien jaar en gaat voor het eerst na corona opnieuw helemaal los. Er wachten zaterdagavond tal van optredens van lokaal talent.

MidWinter startte in de zomer van 2009 eigenlijk tussen pot en pint. Een groep enthousiastelingen wilde de teloorgegane kerstmarkt in Sint-Katherina-Lombeek nieuw leven in blazen. Dat lukte niet, maar met MidWinter was er wel een nieuw dorpsfeest in het midden van de winter geboren.

“Naast een leuk dorpsfeest was het van in den beginne ook de bedoeling om een deel van de opbrengst aan een goed doel te schenken”, zegt voorzitter Geert Swaelens. Eerst werd het onderzoek naar de Ziekte van Duchenne gesteund, later ging de opbrengst naar inclusieve, lokale goede doelen. “Onlangs konden we zo nog 6.000 euro aan goede doelen schenken. Wat we vijftien jaar geleden gestart zijn, was meteen een succes maar ook pionierswerk.”

De voorbije jaren kon het feestje in de winter niet doorgaan wegens de coronabeperkingen en dus kwam de organisatie toen met een zomers alternatief GieleGansLos. Maar dit jaar is het dus opnieuw tijd voor MidWinter op zaterdag 3 februari. “Er is heel veel goesting”, zegt Geert Swaelens. 

“Het is de dag dat oude en nieuwe Lombeekenaren nog eens afspreken of terugkeren naar hun roots. We houden bewust ook alles gratis en we gaan voor een lokaal verhaal.” Vanaf 17 uur zijn er optredens van onder meer dansstudio Flöw, Ribbedebeats, Veingeing6, The Pick Hardo Bros en Metropolitans en ook in de champagnetent zijn er verschillende optredens.

Na vijftien jaar houdt Geert (55) het wel bekeken als voorzitter van MidWinter. “Ik amuseer me nog maar het is mooi geweest. Ik ben nog de enige die er van in het begin bij was”, zegt hij zelf. Het gerucht dat dochter Margot (28) zijn rol overneemt, wil hij wel de wereld uit helpen. “Margot is inderdaad nieuw in de organisatie maar ze zal geen voorzitster worden. Ze moet haar plaats nog vinden, al ben ik blij dat er jong volk instroomt in de organisatiekern van tien leden. Voorzitter zijn is maar een rol, MidWinter is vooral teamwork.”

Het volledige programma van MidWinter: www.midwinter.be

Topartikels editie Dilbeek-Ternat-Pajottenland