Stationsbuurt heeft last van hangjongeren

Het gemeentebestuur van Ternat wil maatregelen nemen tegen hangjongeren in de stationsbuurt. Verschillende pendelaars en buren voelen zich niet veilig.

Gemeenteraadslid Gunter Desmet (CD&V en Volks) kreeg verschillende keren melding van het probleem. Elke avond hangen er enkele anderstalige jongeren rond aan het stationsplein, ter hoogte van de krantenwinkel. Bewoners voelen zich vaak geïntimideerd.

Volgens burgemeester Luc Wachtelaer werd er al met de politie overlegd om het probleem aan te pakken. “Het gaat om enkele probleemjongeren die vaak naar de krantenwinkel komen omdat de uitbaatster zich om hen bekommert. Maar we hebben ook al gehoord dat ze vaak met drugs bezig zijn. We hebben de politie gevraagd om wat vaker controle te houden, maar we willen ook bekijken of we overleg kunnen plegen met de jongeren en de buren zelf.”

Handelaars uit de buurt, die liever anoniem blijven, bevestigen dat ze zich ergeren aan de jongeren. “Het gebeurt wel vaak dat ze voor mijn zaak rondhangen en vuil achterlaten”, klinkt het. “Als ik hen daar op aanspreek, word ik uitgelachen. ’s Avonds ontstaat hier ook vaak een geroep en getier”, aldus de handelaar. Nog een andere handelaar geeft toe dat ze zich soms bedreigd voelt. “Als ik ’s avonds naar huis ga, ben ik niet helemaal op mij gemak wanneer ik die jongens kruis. Ik heb ook al vaker geroken dat ze op straat joints zitten te roken, daar mag zeker iets aan gedaan worden.”

Volgens de zaakvoerster van de krantenwinkel doen de jongeren niemand kwaad. “Maar als mensen problemen hebben en bij mij komen aankloppen, wil ik hen helpen. Mensen moeten zich niet geïntimideerd voelen. Als iedereen een beetje met elkaar zou praten en elkaar zou helpen, zou de wereld er mooier uitzien”, aldus de vrouw.

Topartikels editie Dilbeek-Ternat-Pajottenland