Project 1719 op de helling

Door een klacht bij de gouverneur komt het project 1719 in het oude gemeentehuis van Ternat op de helling te staan.

In het oude gemeentehuis van Ternat, ook gekend als Kasteel De Mot, wordt een horecaproject voorzien met een sociale toets. Via een wedstrijd werd het project gegund aan Jo Van der Elst en Sven van Loon, die het oude kasteeltje omdopen tot 1719. Het project omvat een horecazaak op het gelijkvloers en verschillende functies voor de gemeenschap op andere verdiepingen, zoals een coworking voor jonge creatievelingen, een vergaderzaaltje voor de gemeente en op latere termijn zelfs een logeerplek op de zolder.

Maar oppositiepartij CD&V en Volks was het niet eens met de gunningsvoorwaarden voor het project en diende een klacht in bij de gouverneur. Hierdoor dreigt het project in het water te vallen. De partij is niet akkoord met het feit dat 1719 slecht 1 euro per jaar betaalt voor een concessie van 50 jaar. “Volgens de schatter is de huur van het pand 13.772 euro per jaar waard, rekening houdend met de werken die nog moeten uitgevoerd worden”, zegt gemeenteraadslid Gunter Desmet. “Dat de gemeente dit gebouw bijna gratis weggeeft, is niet correct.”

Volgens schepen van patrimonium Rutger Belsack (LVB) is de overeenkomst evenwichtig opgesteld. “De erfpachters investeren 200.000 euro aan de renovatie van het gebouw. Dat is toch een heel grote tegenprestatie. Bovendien is 1719 geen typische privéconcessie, want wij verwachten sociale engagementen van het project. Dit is een nieuw concept dat de buurt zeker ten goede zal komen.”

Sven van Loon van 1719 betreurt de commotie. “Wij hebben die wedstrijd gewonnen omwille van een concept waar we een jaar aan gewerkt hebben. Het is jammer dat dit controverse uitlokt.”

 

Topartikels editie Dilbeek-Ternat-Pajottenland