Natuur- en landschapsbeheer 40 procent goedkoper

Het onderhoud van het Opwijkse groen leidde tot een langdurig dispuut tussen voormalig schepen van milieu Paul Verhaevert (Inzet) en huidig schepen van milieu Inez De Coninck (N-VA). Deze laatste beweerde dat het veel goedkoper kon en liet de gemeente een algemene offertevraag organiseren v oor haar natuur- en landschapsbeheer.

Er werd een landschapsatlas opgesteld waarin alle werken werden opgenomen. Inschrijvers moesten prijs geven op niet minder dan 36 werken. Inez De Coninck: ‘De gemeente wou af van het vroegere systeem van werken op uurbasis, dat had immers geleid tot een enorm urendeficit en extra facturen’.

‘Onze manier van werken heeft enige tijd en inspanning gevergd, maar daarvoor worden we nu beloond,’ voegt schepen De Coninck er aan toe.

‘We kunnen spreken van een forse besparing. Netto besparen we 45.000 euro op jaarbasis. En in de opdracht zijn nu ook de containers voor het groenafval en het aan- en afvoeren van deze containers inbegrepen. Dit gebeurde vroeger door de eigen werklieden van de gemeente. De feitelijke besparing is dus nog hoger. En bovendien zal dankzij de gedetailleerde atlas ook de kwaliteit van het werk gegarandeerd zijn’.