Eiken langs Leireken aangetast door processierups

Het is een geregeld terugkomende plaag: met de zomer in aantocht treedt ook de processierups weer op de voorgrond. Omdat ze een voorliefde hebben voor eikenbomen worden ze ook eikenprocessierups genoemd. Eens de rups ontpopt is verschijnt de eikenprocessievlinder, een nachtvlinder of mot.

Omdat de brandharen van de eikenprocessierups heel irriterend zijn heeft de gemeente Merchtem nadarhekkens met een waarschuwing geplaatst. De rups wordt vooral bij schemering actief. Dan verlaten ze hun nest en trekken – in processie – naar de kruin van de bomen om er zich tegoed te doen aan de verse scheuten en bladeren. (lees verder onder de afbeelding)

De bomen langsheen het stuk Leireken tussen Middelstraat en Peizegemstraat die zijn aangetast, werden gemarkeerd met een wit-rood lint. Wandelaars en fietsers worden aangeraden voorzichtig te zijn als ze onder de gemarkeerde bomen passeren.

De gemeentewerklieden worden ingezet om de processierups te bestrijden. Begin juli verpoppen de rupsen en is het gevaar geweken. Wie brandhaartjes over zich heen krijgt moet zich goed wassen met water en zeep en ook alle kleding wassen. Krijg je brandhaartjes in je ogen dan moet je goed spoelen. Als die maatregelen niet genoeg verlichting van de irritatie brengen, moet je de huisarts raadplegen.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk