Vroedmeesterpad werd uitgezet in Kasteelpark in Gaasbeek

In heel Belgi√ę zijn er momenteel maar een honderdtal volwassen vroedmeesterpadden. De Vlaamse overheid startte daarom een beschermingsprogramma op voor deze padden. Donderdag heeft Agentschap Natuur en Bos enkele emmers paddendril losgelaten in √©√©n van de kasteelvijvers.

LEEGHALEN VAN DE VIJVERS

Het park van het kasteel in Gaasbeek is een ideale omgeving om deze padden te huisvesten. Zo leven deze padden graag in heuvelachtige gebieden op zonbeschenen, open plaatsen zonder vegetatie maar met voldoende schuilmogelijkheden. Ook de aanwezigheid van water is voor hen belangrijk.

Begin 2023 werden twee van de drie vijvers leeggehaald om onder andere groei van blauwalgen te remmen en de niet-inheemse vissoort zonnebaars weg te halen die graag paddendril kust. Inheemse soorten, zoals de vroedmeesterpadden, krijgen zo dus een betere kans. 

‚ÄúBINNEN TWEE JAAR HOOR JE GEFLUIT‚ÄĚ

Het Agentschap heeft vijf emmers met maar liefst 1.000 paddendrillen losgelaten in de vijver. ‚ÄúDeze zullen niet allemaal ontwikkelen tot volwassenen padden, maar het merendeel zal je binnen twee √† drie jaar dus zien en horen in het kasteeldomein‚ÄĚ. Geen zorgen, de vroedmeesterpadden maken geen typisch kwakend kikkergeluid, maar produceren namelijk een mooie fluitmelodie. Ook worden ze niet groter dan vijf cm. In juli zal je telkens de grootste kans hebben om de padden te spotten en te horen. Nog een tof weetje: de mannetjes dragen de eitjes aan hun poten tot hij ze uitzet in een vijver of andere waterplas.

Topartikels editie Dilbeek-Ternat-Pajottenland