Nieuwe stripheldin ‘Paulien Pajot’ leidt bezoekers rond in Museumtuin: “Zo krijg je ook zonder gids of voorkennis de kans om veel bij te leren”

Deze zomer pakt het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) uit met zes nieuwe informatieborden. Die staan sinds deze week in de Museumtuin van Gaasbeek. Hiermee kunnen bezoekers op een laagdrempelige manier ontdekken wat er in de tuin te zien is. Dankzij de nieuwe stripheldin Paulien Pajot krijgen bezoekers zo dus ook zonder gids een rondleiding. “Zij vormt nu het uithangbord van een belangrijke troef in mijn gemeente”, klinkt het.

De Museumtuin van Gaasbeek werd ongeveer 25 jaar geleden door Natuur en Bos aangelegd in het park van Gaasbeek in Lennik. Het is een tuin naar voorbeeld van kasteeltuinen rond 1900. Daarnaast is de tuin ook een ode aan de fruittelers uit de streek in deze periode, want zij waren toen echte wereldtop. Van overal in België én het buitenland komen jaarlijks meer dan tienduizend toeristen de impressionante collectie leivormen bewonderen in de Museumtuin. In september hangt het fruit er namelijk rijkelijk aan de bomen en maakt het zo een ideaal moment om de tuin te gaan bezoeken. De tuinschatten waren eerst alleen toegankelijk voor groepen, onder begeleiding van een gids, maar dat veranderde vijf jaar geleden. Want van mei tot oktober kunnen individuele bezoekers de Museumtuin sindsdien namelijk ook bezoeken.

Striptuinvrouw Paulien Pajot

Maar om die tienduizenden bezoekers te blijven pleasen, moest er gewerkt worden aan de vernieuwing van de vroegere borden met technische informatie. Die borden werden vooral gebruikt door vrijwillige gidsen, die groepjes mensen doorheen de tuin loodsten. “Met de creatie van striptuinvrouw Paulien Pajot bieden we informatie aan via een verhaallijn”, vertelt landschapsdeskundige Bart Van Camp van het ANB. “Daarmee krijgen bezoekers ook zonder gids of voorkennis de kans om veel bij te leren. In elk tuincompartiment werd een meertalig Paulien Pajot-bord geplaatst met daarnaast ook kleinere, meer thematische en specifieke deelbordjes. Om de tekst correct te houden, deden we beroep op Norbert Peeters, botanisch filosoof en gespecialiseerd schrijver uit Leiden. Het stripfiguurtje Paulien Pajot werd tot leven gewekt door Extralars. Grafisch ontwerper Lars Lambrecht uit Gooik maakte er een frisse verschijning van.”

(Lees verder onder de foto.)

Nieuwe stripheldin ‘Paulien Pajot’ leidt bezoekers rond in Museumtuin.
Nieuwe stripheldin ‘Paulien Pajot’ leidt bezoekers rond in Museumtuin. © ANB

Paulien Pajot kan zo niet alleen als inspiratie- en informatiebron gebruikt worden in de tuin, maar ook handig zijn tijdens de belevingsevenementen zoals een ontdekkingsparcours. De levensechte Paulien Pajot gaat dan samen met de kinderen op zoek naar de magische lepel van het Kasteel van Gaasbeek. Spelenderwijs ontdekken ze de geschiedenis van het domein en de fauna en flora in de Museumtuin.

Uithangbord

Dankzij de nieuwe informatieborden kan de Museumtuin evolueren tot trekpleister voor bezoekers, niet alleen voor inwoners uit de buurt maar ook voor dagjestoeristen uit heel België én het buitenland. “Paulien Pajot vormt letterlijk en figuurlijk het uithangbord van een belangrijke troef in onze gemeente”, sluit burgemeester Irina De Knop (Open VLD) nog af. “De Museumtuin kan rekenen op een gemotiveerde ploeg van groenarbeiders en een hechte groep van meer dan vijftig vrijwilligers. Dat is belangrijk om de toekomst van de tuin en de kennis over het eeuwenoude unieke vakmanschap van groenten- en fruittelers uit het Pajottenland te verzekeren.”

Op www.museumtuingaasbeek.be kan je alle activiteiten en bezoekersinfo terugvinden.

Topartikels editie Dilbeek-Ternat-Pajottenland